Husförhörslängd

3 kommentarer
Syftet med en husförhörslängd var att föra en så nogrann bok som möjligt över församlingsborna för att upprätthålla kyrkodisciplinen och kontrollera katekeskunskaperna.

En husförhörslängd omfattar ungefär fem år. Husförhören förs rote för rote/gård för gård.
Att hitta i en husförhörslängd är egentligen inte så svårt eftersom det allt som oftast finns ortregister till varje husförhörslängd. Detta ortregister är något som Landsarkivet har tagit fram och de är då oftast skrivna på maskin.

När det gäller städer så är det lite annorlunda, jag har tack och lov klarat mig ifrån att leta i städerna efter släkt, men det har gjort att jag inte kan det så bra.
Men de husförhörslängder som är i städer saknas oftast ortregister, men har det i hus och roteordning i stället, i vissa böcker har även här Landsarkivet tagit fram register, då ett personregister till längderna, vilket underlättar en del.
Ett ortregister är för det mesta i bokstavsordning.

Vad kan man då hitta i en husförhörslängd?

Vilka familjemedlemmar som finns, då med namn, födelseort, år och datum. Betygskolumn för läsning av katekes, nattvardsbesök, flyttningar (in och utflyttad från annan socken eller inom socken), dödsår och så vidare.
Tänk på att det som man hittar i Husförhörslängden, måste kollas i födelse, vigda, dödbok.

I Födelse, vigda och dödbok från mitten av 1860 och framåt så står det, dock inte alltid, vilken sida i husförhörslängden man kan hitta personen i fråga.

När du ser ett namn som är struket så har personen kanske avlidit, då står det oftast ett dödsdatum, man har kanske flyttat inom socknen, då står det till vilken sida i husförhörslängden eller så kanske det enbart står gårdsnamnet. Personen kan även ha flyttat utomlands, till exempel till Norge eller Amerika då står det även datum och flyttbetyg, detta bör kollas i Utflyttningslängden som finns.

Ibland kan det vara en fel hänvisning som står i husförhörslängden, till exempel en flyttning inom församlingen. Man kan vara struken ur husförhörslängden utan någon förklaring/hänvisning.
När detta sker är det bara att börja gå igenom aktuell husförhörslängd sida för sida, man får titta i utflyttningslängden, dödboken. Även vigselboken kan vara bra att läsa.

Finns även ett fält i husförhören med särskilda noteringar och där kan det stå information som man kan ha nytta av. För egen del så har jag en del som det står "vistas i Norge" på, men jag kan inte hitta dom som utflyttade i utflyttningslängden och någon annan notering i andra husförhör hittar jag inte heller.
Med lite tur så kanske man kan hitta dom i 1900 tellingen i Norge om man nu åkte dit innan 1900 vill säga. När man inte vet var i Norge personen kan ha åkt är det svårt att hitta rätt. Lika hopplöst som det är att leta efter en inflyttad person i Sverige.
Men om årtal passar in på någon av de svenska cdskivorna kan man ju söka där.

Jag tycker att husförhörslängderna är väldigt bra, eftersom man kan följa hela familjer mycket bra och är man i en bok som prästen har skrivit mycket annan information, ja då njuter jag extra mycket.

Jag har säkert glömt en hel del att berätta när det gäller husförhörslängden men det får komma senare i så fall.
 
1 Tore Kristiansen:

skriven

Hei, det er lenge siden du skrev dette, men kan jeg spørre om noe?



Jeg har en inhyresman som jeg leter etter. Det er et register over slektsnavn i kirkeboka for hver periode med husforhörslängder, men hans navn står ikke der. Vil han stå plassert på den garden han var inhyresman?



Han blir gift og får barn og er fremdeles Inhyresman (på 1850-tallet). Hvis jeg begynner å lete på alle gardene, vil jeg da finne ham og familien?

2 Sannes:

skriven

Hej Tore!

Du bör hitta person på den gård som han var placerad/bodde på just då.

Och sen kan man följa personen hela tiden allt eftersom man flyttade, och på så sätt så fångar man upp vem man gifte sig med, vilka barn man fick. Och så kan man om man vill följa barnen i husförhörslängderna för att se vad som hände med dom.

Detta är ett väldigt enkelt system när man väl kan det, mycket lättare att leta i Sverige än i Norge... :))



Jag kan mejla dig så har vi kontakt den vägen, är lite lättare än via bloggen. Jag kan dock inte lova att jag hinner mejla dig ikväll.

3 Tore Kristiansen:

skriven

Dette var i Finland, men jeg fant ut av det. :)

Helt bak i boka sto det mange sider med oversikt over tjenestefolk. De var sortert i Drängar og Pigor og sortert alfabetisk på fornavn.



Der fant jeg henne etter at hun hadde flyttet hjemmefra. Men dessverre står det ikke når hun flyttet derifra. Hun dro sannsynligvis til Sverige, rett over elven (Tornedalen dette).