Det var Falk som gjorde det.

Kommentera

Postrånet nära Sandhem 1854 upprörde en hel bygd. Att någon människa kunde vara så grym att han överföll människor, för att dessa förde värdefull post genom landskapet, var ofattbart.

Trots allt skedde det, och för många i bygden stod det omgående klart vilka som varit framme. Falk och Frid var välkända i trakten. Den sistnämnde hade lämnat hustru och barn för att söka lyckan i Stockholm. De två männen hade varit borta en längre tid, utan att någon sett eller hört från dem. Under sensommaren 1854 ryktades det dock att båda åter hade varit i hemsocknen. Deras sätt att bete sig hade visat att de inte ville bli synliga och därmed igenkända.

Ja, så här börjar en av berättelserna i boken/skriften "Knekten i Helg och Sõcken" av Björn Lippold.

Som förord skriver Björn bland annat:

Berättelserna i denna skrift bygger alla på händelser som är dokumenterade på ett eller annat vis. Vi får följa ett antal soldater, i ett antal situationer, under både helgdagar som söcken, vardag. Personerna i berättelserna är både uppdiktade och verkliga.

Jag köpte boken i höstas, men det är först nu som jag har börjat att läsa den och det är mycket intressant och spännande läsning, det var helt klart värt pengarna.

Boken kan du köpa på Garnisionsmuseet i Skövde

Med lite tur så kanske Björn Lippold har med sig boken till försäljning när han kommer till DIS Vestfolds seminarie på Kroppefjäll.