Officerare

En kommentar

Det är inte bara soldaterna som finns förtecknade i rullorna. I inledningen till varje kompani finns kompaniets officerare förtecknade.

Om man vill forska kring en officerare finns det mycket arkivmaterial i första hand i Krigsarkivet. De viktigaste källorna är meritförteckningar och tjänsteförteckningar samt Biograficasamlingen.
I Arméns pensionskassas meritband kan man hitta meritlistor för officerare.

Det finns mycket tryckt material utgivet om officerare och om de miltära förbanden.
Adam Lewenhaupts Karl XII:s officerare förtecknar alla officerare i Karl XII:s armé och ger en biografi för var och en av dom.
Också för äldre tid finns en del tryckta verk om officerare.

Varje regemente har sammanställt sin historik och där finns i allmänhet biografiska uppgifter om förbandens officerare. I vissa fall även om underofficerare.
Ett gott råd är att via biblioteket skaffa en historik över det regemente där man ha sin militära släkting.

Rullor för officerare, dvs förteckningar över arméns alla officerare, regemente för regemente, finns också i tryckt form. De första av dessa tryckta officersrullor gavs ut 1680. Därefter finns sporadiska tryckta rullor under 1700-talet. Från 1820-talet utgavs tryckta rullor för armén varje år.
 
1 Wolfgang Lewitzki:

skriven

Jag har en fråga.



Söker för en släktforskares räkning ( i Tyskland )en officer i Karl XII armé från Skaraborgs regemente. Går det att låna Lewenhaupts verk, eller kan någon (du) hjälpa mig att se efter i hans verk.



mvh/



W.Lewitzki