Johnny Millar

3 kommentarer

I onsdags var jag på berättarafton på Bohusläns Museum, det är Uddevalla Hembygdsförening som tillsammans med museet anordnar dessa kvällar, en gång i månaden under hösten och vintern.

Om någon undrar vad berättarafton är så visas det gamla Uddevallabilder och så skall vi i publiken berätta det vi vet om bilden. Det är fantastiskt mycket människor som kommer på detta, tyvärr är det inte så många yngre människor som kommer, det kändes som om jag var yngst i onsdags.

Nåja, det visades en bild på en person som hette Johnny Millar som hade bott här i stan ett kort tag. Det berättades även att han hade en son som dog i spanska sjukan här i Uddevalla och ligger begravd på Ramneröds Kyrkogård.

När jag kom hem så satte jag mig vid datorn, sökte på efternamnet Millar och begravd på Ramneröd på cd skivan Begravda i Sverige.
Och där hittade jag en Harry Gotthard Millar född 5 maj 1895, död 30 september 1918 och begravd den 3 oktober 1918.

Född 1895, då borde han ju finnas med på cd skivan Sveriges Befolkning 1900, eftersom man enbart kan söka på födelseår så sökte jag på Harry Gotthard född år 1895 och fick en enda träff, denna familj bodde år 1900 Frösö i Jämtlands län.
Jag läser vidare på min cd skiva och ser att Harry Gotthard skulle vara född i Katarina, Stockholms stad.

Jag är inte så förtjust att leta i storstäder tycker det är väldigt besvärligt, är ju van vid landsbygd och en kyrkobok av varje sort så att säga…
Men jag letade fram Svars Scbutdrag för Katarina år 1895 och bläddrade fram till maj månad detta år, då jag ju hade ett födelsedatum på 5 maj.
Och minsann, vad står det på den 5 maj 1895, jo en pojke föds med namnet Harry Gotthard.
Fader: Johan Adolf Mellin, artist (kallar sig för Johnny Millar) född 10 juli 1855 och moder Amalia Gunhild Fagerström född 17 november 1871.
Snabbt som ögat tillbaka till 1900 skivan och ser att Mellin skall vara född i Eling Socken som ligger i Skaraborgs län och Amalia Gunhild skall vara född i Ränneslöv Socken, Hallands län. Det finns ytterligare ett barn och det är en dotter som heter Lilly Petronella som skall vara född år 1898 i Härnösand, Västernorrlands län.

Begravda i Sverige skivan talar om för mig att Johan Adolf Mellin Millar avlider den 15 april 1934 och blir begravd 27 april 1934, (står att han skall vara begravd 1939, men det är en felinslagning skulle jag tro..) Står att han är artist. I samma grav ligger Amalia Gunhild, de är begravda på Dörby kyrkogård som ligger i Kalmars kommun.

Jag får se om jag tar mig en titt i födelseböckerna för Eling och Ränneslöv vid tillfälle....
Det var ett par andra namn som jag också blev lite nyfiken på i onsdags, får se om jag tar tag i det också.

 


 
1 -loa:

skriven

Spännande!

2 Anders:

skriven

Det är underbart att läsa dina berättelser, du kan få det mesta att låta intressant.

lova att inte sluta med bloggandet :)

'Anders

3 Ing-Britt:

skriven

Johnny Millar var en konstnär

http://sv.wikipedia.org/wiki/Johnny_Millarhttp://uddevallare.blogspot.com/2009/06/konstnaren-johnny-millar.html