Rekord

Publicerat: 2007-08-31 kl. 23:13:23
Jag brukar ha runt 5 nya besökare på min blogg varje dag, men på de senaste fyra dagarna har jag haft 237 nya besökare.
Tänk att några rader om Arkiv Digital , DIS-Norge och Släktforskningsdagarna i Halmstad kan locka så många hit.
Jag skrev ju mest för mina norska släktforskningsvänner från DIS-Norge, så att de skulle få något att läsa....

Bild i repris

Publicerat: 2007-08-31 kl. 19:20:16
Denna bild la jag ut här för ett par månader sedan, utan någon större framgång.
Någon som har förslag på vad det kan vara för uniform. Sen om det finns någon vänlig själ som dessutom känner igen personen på fotot, så skulle jag bli mycket glad. Jag är själv inte aning om vem det kan vara.

image6Nu är det matdags och sen skall jag ge mig inpå Arkiv Digitals AD Online.

Det körde ihop sig....

Publicerat: 2007-08-30 kl. 17:58:14
...när jag skulle kolla på den fil som Alf från DIS-Norge skickade mig. Han videofilmade en del under Halmstads dagarna så det var några sekvenser därifrån han mailade.
Men det kommer bara error och ilsket röda kryss när jag försöker att se på det.
Något är fel, men är det hos mig eller är det filen han skickade.
Hmmm......

AD Online är nu installerat

Publicerat: 2007-08-29 kl. 20:23:16
För ett par dagar sedan fick jag e-post från Arkiv Digital där man hade skrivit hur man skall göra för att installera AD Online.
Så fort jag tryckte på den bifogade länken så hoppades jag att det skulle fungera med en gång, för börjar det att krångla så är inte jag rätt person att lösa det. Kan ytterst lite om datorer och jag har inget större intresse av att lära mig heller, men det kanske kommer.
Snabbt, enkelt och smidigt så kan man sammanfatta installationen av det hela. Så redan nu var jag helnöjd att det fungerade.

Nu har jag inte hunnit att titta så mycket på materialet som finns där, men då jag vet vad de har för material som man kan beställa på cd skivor, så ser jag att det saknas lite kyrkböcker här och där, men jag utgår ifrån att det kommer att läggas ut det också.
Sen har jag inte riktigt fattat exakt vad det är dom kommer att lägga ut, eller jag kanske snarare skall skriva vad de får lägga ut, då diverse lagar och "annat tjafs" sätter käpper i hjulet för dom.

Och bara det att man slipper dessa tröttsamma SCB-utdrag är ju guld värd. När det gäller kvaliten på bilderna så ser då inte jag någon skillnad på Online bilderna jämfört med bilderna på cd skivorna.
Det finns säkert någon som har en annan uppfattning om det, men i mina ögon är det toppenbra.

Ibland har jag svårt att kunna hitta rätt bland alla "knappar" man skall klicka på för komma dit man skall . Men här behöver jag inte vara orolig, det står mycket tydligt hur man vill söka i arkivet.
Vill jag in och kika i Göteborgs och Bohuslän så markerar jag det och då kommer det fram på vänster sida vilka socknar som finns, vill jag ta en titt Björlanda så klickar jag där och då kommer det på höger sida fram vad vilka böcker som finns där.
Jag letar efter en person som jag tror finns i Björlanda AI:9 så bara jag dubbelklickar på den radan och så kommer första bilden upp med en gång. Sen är det enkelt att ta sig framåt i boken, antingen en sida åt gången genom att klicka på pilen +1 eller så fem sidor åt gången med pilen +5. Jag kan även gå bakåt i boken då genom att klicka på pilen med minus på. Och så kan man zooma in och zomma ut.

Som jag skrev i ett tidigare blogg inlägg så är det suveränt bra att man kan ha flera flikar öppna samtidigt.
Flikarna öppnas ju med automatik så fort man har valt den boken man vill titta i, det kommer att underlätta väldigt mycket i mitt letande.

Sen är det ju ständigt den där frågan vilket är bäst, Genline, SVAR, Arkiv Digital.
Det kan man säkert "tvista" om länge antar jag, för egen del så är det helt klart Arkiv Digital.
Beror helt enkelt på att de har bäst kvalite på sina tjänster.
Däremot har SVAR en liten fördel och det är att man kan söka i Folkräkningarna för bland annat 1880.

Jag tar och avslutar med de orden som Finnmossen på Proveniens skrev:

Arkiv Digital med AD Online måste vara årets grej - vilka bilder!

Söndag 26 Augusti

Publicerat: 2007-08-28 kl. 22:04:51
Jag hade som mål att komma till teatern vid 10-tiden eftersom DIS Sverige då hade en liten information som jag hade tänkt lyssna på. Tanken var god men mer än just tanke blev det inte, jag sov hyfsat länge även denna morgon. Och sedan skulle man checka ut från hotellet, så klockan sprang iväg.

Men när jag väl kom dit så var det en stor skillnad mot lördagen, det var inte alls lika mycket folk. Folk var det men inte så hysteriskt mycket som under lördagen.
Nu hade man chansen att andas hyfsat normalt, det var ju mer än vad man klarade av under lördagen.

Hos Västgöta Genealogiska Förening så träffade jag på Nils Olof Olsson, han var lika glad och trevlig som vanligt, hos honom hittade jag ett litet häftet som hette "Latin för Släktforskare".
Mina latinska kunskaper är inte något vidare, så den kommer att komma till användning.

På lördag var jag som hastigast hos Familysearch, men på söndag fick jag pratat med en dam som visade mig lite nya saker som fanns på nätet och även berättade lite om vad de hade för planer i framtiden.

Hos Landsarkivet i Lund köpte jag ett par häften som jag förmodligen inte kommer att använda, men de kan vara bra att ha, "Så söker man i domböcker" och "Att finna uppgifter om barn födda utom äktenskapet".
I Krigsarkivets monter så fann jag "Släktforskarna och Krigsarkivet - En vägvisare till demilitära källorna".

Jag hade tänkt att gå och lyssna på ett av föredragen under söndagen, men det visade sig att man hade ändrat i programmet så jag kom en timme för sent.
Så går det när man inte läser lapparna som är uppsatta.

Även denna dag var jag en del hos DIS-Norge men nu klarade sig Liv och Alf sig själva. :)
Fast lite var jag allt med och yrade där...

Och på eftermiddagskvisten får jag se ett bekant ansikte men jag kan inte riktigt placera personen i fråga, men precis när han skall gå förbi mig vet jag vem det är. Men jag frågar ändå lite försiktigt om det är Anders och det stämde sa han.
Han är den som är värd på Proveniens, det är en sajt som det finns mycket intressanta saker på. Släktforskning bland annat.
Han gav mig även en Proveniens knapp, bara en sån sak. :)

Söndagen var mycket behagligare att gå runt, precis lagom med folk, man kom fram överallt och man fick möjlighet att prata med många utställare.
Detta var mitt andra besök på dessa Släktforskningsdagar, första var i Göteborg för ett par år sedan. Sponant så känns det som om Göteborg var lite bättre än Halmstad. Men det beror förmodligen mest på att i Göteborg var det mer som berörde mina "släkttrakter".

Jag vet att det är svårt att locka föreningar att ställa upp, men visst vore det bra om det fanns några föreningar representerade från alla delar av Sverige.
Från Norr var det inte mycket, var i stort sett bara DIS som var med. Jag kan visserligen ha missat något men jag tror inte det.

Sen måste det bli svårare och svårare att få några föreningar som ställer upp och arrangerar sådana här dagar. Att hitta en lokal som rymmer allt är inte det lättaste antar jag. Och sen hitta föreläsningar som kan locka besökarna är heller inte lätt.
Lokalerna i Halmstad var helt okej, men de kunde ha varit lite mer handikappanpassat tycker jag.

Det är ju klart att de arrangerande föreningar sätter teman och föreläsningar som berör deras område för att locka deras medlemmar, men det finns faktiskt en del som kommer från annat håll också. Så något mer allmänt hade varit bra tycker jag.

Men jag tror minsann att jag dyker upp i Malmö också, för dagarna har gett mig mycket tips som jag kan ha nytta av, sen är det ju alltid lite nyheter man fångar upp också.

Och frågan till sist är: Blir jag adopterad av DIS-Norge nästa år också, tro?? :))

Och allra sist så hoppas jag att jag kan få ett par av korten som Liv tog och lägga in här.

Lördag 25 Augusti - Del 3

Publicerat: 2007-08-28 kl. 12:09:58
Det blir visst en del 3 om lördagen.
Jag glömde bort om biblioteket, där hade man en forskarhörna och en massa utställare. Där var även Synnöve från den norska chatten, hon hade en egen utställning där.
Jag var inte så mycket på biblioteket eftersom det som fanns där var väldigt mycket Halland och det hade jag inget intresse av.
Så det som fanns där vet jag inte om det var bra eller dåligt.
Det jag däremot vet är att Halmstads bibliotek var ett bland de finaste jag har sett, enormt pampig byggnad. Tänk att få ha tillgång till ett sådant, vilken lyx.

Jag kom mig allt iväg till Pastorsexpeditionen idag, hittade inte så mycket för egen del men desto mer till en jag hjälper.
Jag hoppas verkligen att böckerna är kvar där till jag har semester i Oktober.

Lördag 25 Augusti - Arkiv Digital

Publicerat: 2007-08-27 kl. 23:40:02
Arkiv Digital hade ett helt eget rum under dessa dagar och det behövdes verkligen. Första gången jag var där så var det alldeles tjockt med folk så jag gick ut igen, var liksom ingen idé att försöka ge sig in i den högen.
Jag kom tillbaka lite senare, fortfarande mycket folk men nu dröjde jag mig kvar trots allt. Både Mikael och Gabriel kände igen mig trots att jag inte har träffat dom så många gånger.
Men att de båda vet vem jag är tar jag som en komplimang, tror jag...... :)
Mikael hade jag för övrigt träffat tidigare under lördagen en våning ner, men det var inte så mycket vi pratades vid, var kaosartat med folk. Jag fick i alla fall framfört en hälsning till han från min kompis Helena :)

Jag pratade desto mer med han då han visade mig deras nya Onlinetjänst för första gången.
Den tjänsten heter AD Online, detta är en tjänst jag tror stenhårt på. Och efter att jag har sett det med egna ögon tror jag ännu mer på det nu.
Äntligen får Genline konkurrens, som jag har väntat på det.
Konkurrens och konkurrens förresten, jag tycker att Arkiv Digital står i en helt egen superklass för sig, ett par hundra snäpp bättre än Genline. Sådeså! :)

Jag har beställt rätt mycket cd skivor från dom, vårdslöst mycket egentligen men vad tusan mer kommer det att bli, och kvalitén på bilderna är kanonbra.
Lika bra kvalité var det på deras Onlinetjänst, lätt att navigera var det också. Mycket enkla funktioner tycker jag, suveränt bra att man dessutom kan ha flera flikar öppna samtidigt. Flikarna öppnas ju med automatik så fort man har valt den boken man vill titta i.
Nu satt jag inte så länge vid datorn och kollade, men jag är helt övertygad om att jag kommer att tycka om det än mer när jag har fått använt det ett tag och lärt mig hur saker och ting fungerar.

För trots att jag köper mina cdskivor i de socknar jag letar mest i så har jag beställt att årsabonnemang, det finns liksom inget alternativ.
Genline har jag aldrig haft och kommer inte att ha heller, för här skall det satsas på Arkiv Digital, det är ett som är säkert.

Under söndagen var jag med när DIS-Väst ordförande besökte dom, innan dess hade jag talat om för henne och en DIS-Väst ledamot vad bra jag tyckte Arkiv Digital var. Så ingen av dom kunde missuppfatta det i alla fall.
Hon beställde abonnemang också och sen så visade jag henne hur det var uppbyggt även hon var mycket nöjd med det hon fick se.

Mikael ville dessutom att Liv från DIS-Norge skulle komma upp till dom så han fick visa vad det var de hade för något.  Denna tjänst tror jag kan vara något för de norska släktforskare som letar i Sverige, jag hoppas verkligen att Liv kan fixa så att de kan få visa upp sig på Norges Släktforskardag i slutet av oktober.

Jag fick en t-shirt av Gabriel, jättefin var den, men den var av modell större. Jag brukar ju dra rätt stora storlekar men denna var enorm.... Kanske kan tvätta den mindre.... hihi

Till sist, Mikael och Gabriel jag hoppas verkligen att denna satsning kommer att lyckas till 150 procent. Jag kommer i alla fall försöka att få folk att förstå hur bra detta är.

När man nu gör så mycket reklam för Arkiv Digital, så borde man nästan få hysteriskt mycket rabatt hos dom, eller hur? :))))

Mer om söndagens bravader kommer en annan dag, nu är det nämligen läggdags. Jag har tänkt en tur till Foss Pastorsexpedition, men vi får väl se om jag kommer upp i tid.Lördag 25 Augusti - Del 2

Publicerat: 2007-08-27 kl. 22:53:54

Då hela min hela min släkt håller sig i Bohuslän, så jag var inställd på att jag inte skulle kunna få så mycket material, råd och tips om just Bohuslän.

 

Många av de mina åkte till Amerika så jag var och kikade lite på vad Ancestry hade att komma med. De berättade att det fanns en svensk sida numera, jag har själv inte hunnit kika på den så jag vet inte exakt vad den innehåller.
Abonnemangspriset för Ancestry var rätt högt, så det kommer att dröja innan jag tar det. Bättre jag samlar på mig mer "Amerikafarare" innan jag tar tag i mitt letande "over there"
Även Familysearch hade nyheter på gång så det skall bli intressant att följa den utvecklingen.

 

Under lördagen blev det inköp av ett par cd skivor och så några små häften som jag tyckte verka intressanta.
Bland annat  "Rättshistoria för Släktforskare", "Rättens källor - Rättsligt material på Landsarkivet".

 

Under eftermiddagen så dök det upp två killar i DIS-Norges monter, jag hörde att de pratade norska och kände Liv och Alf väldigt bra. De visade sig vara från Norsk Slekthistorisk Forening - NSF

 

Are och John, två killar som har hand om deras medlemstidning Genealogen, en tidning som jag tycker är mycket bra, men tyvärr är det svårt att få köpt den när man bor i Sverige.
Det visade sig att Are hade mycket kunskaper om Vestfold så jag hoppas att han kan hjälpa mig vidare i mitt letande där. Båda grabbarna var mycket trevliga.

 

På lördagskvällen var Alf, Liv och jag ute och åt sen tog vi en promenad bort till NSF-grabbarnas hotell. De satt och läste Mantalslängder från Grums, jag undrar om de verkligen blev klara någon gång :)


Lördag 25 Augusti - Del 1

Publicerat: 2007-08-27 kl. 21:18:03
Släktforskningsdagarna öppnade kl 09,00 på morgonen, men jag hade bestämt mig innan att jag måste få sova hyfsat länge för att klarar av två dagar, jobbigt att vara mitt i allt sorl och sånt när man har tinnitus.
Jag kom väl dit efter 10,00 och då var det verkligen full fart på grejerna. Så fort jag kom innanför dörrarna så slog värmen emot mig, det var ruskigt varmt. Och innanför dörrarna så fick jag en påse av Genline, med lite information jag har inte läst det, kommer inte att göra det heller då Genline inte är min melodi, finns bättre alternativ men det återkommer jag till i ett helt eget blogginlägg.
Men påsen jag fick av Gemline kom till användning i alla fall... :)

Så fort jag hämtat mig från värmechock och "Genlineöverfall" så gick jag ned till bottenvåningen eftersom jag visste att DIS-Norge var där och så fort jag kom ned i korriodern så lyste det DIS-Norge rätt emot mig, gick inte att undvika den skylten de hade, sådan skulle verkligen DIS-Sverige ha och även DIS-Väst.

Både Liv och Alf hade fullt upp att göra när jag kom. Liv berättade att hon började föra noteringar på hur många som kom till dom men hon fick sluta för hon hann inte med. Så jag tror att både Liv och Alf var mycket nöjda med lördagen.

För egen del så var jag väldigt nöjd över att jag inte tagit med något ytterplagg som jag var tvungen att släpa på, för efter en timme i lokalen var jag total färdig, det var äckligt varmt.
Jag började att gå igenom våning för våning, men vilken våning jag än var på så var det tjockt med folk och totalt hopplöst att komma fram till de olika montrarna.
Så jag fick vandra lite planlöst och var nere rätt ofta och kikade till DIS-Norge gänget eftersom de var i en korridor så var det inte så varmt där.

Alf och Liv var på lite små turer i lokalerna och då var jag kvar där och försökte hjälpa till så gott jag kunde. En gång körde det ihop sig, det var när de båda var borta och jag inte kunde hjälpa den som frågade, fick "springa" iväg och leta upp Alf.
Några besökare blev lite förvånad över att jag pratade svenska, men jag fick förklara att jag var medlem i DIS-Norge och kan lite om mycket......
Sen om det verkligen stämmer är ju en annan sak, men jag kunde lite mer än några besökare i alla fall.
Jag pratade en hel del om hur bra jag tyckte Norges chattsida var, då jag hade fått väldigt mycket hjälp, råd och tips när jag började mitt sökande i Norge.

Jag var dessvärre inte på någon föreläsning alls, det var inget som direkt lockade mig, men visst kunde jag svängt in ändå och lyssnat. Däremot hade jag velat hört på ett par av de informationer som DIS Sverige hade men jag missade helt tiden på det, så det gick om intet det också.
Eftersom det var så mycket folk så försvann lite av min glädje faktiskt, jag kom ju inte till dit jag ville. Men så kom jag ju på att jag skulle vara där på söndag också och då fick jag luft under vingarna igen.

Jag pratade med en hel del folk, många kända ansikten där men de flesta var för mig okända. Jag fick i alla fall hälsa på DIS-Sveriges nye ordförande och det var tack vare Alf från Norge det. Jag hannäven tala om hur bra jag tyckte den norska chatten var, sen om han tog till sig det, vet jag inte.

Mycket text var detta och mer kommer det att bli, några bilder kan jag dessvärre inte visa eftersom jag inte hade med mig min kamera.

Fredag 24 Augusti

Publicerat: 2007-08-27 kl. 19:48:15
På förmiddagen så började jag min resa till Halmstad, jag stannade till på vägen en sväng hos min faster och farbror.
Jag hade köpt en liten blomma som jag tänkte överraska  henne med, då hon har fyllt år rätt nyligen.

Sedan var det bara att fortsätta min resa nedåt landet, jag kom till Halmstad redan vid halv tre tiden.
Jag checkade in på hotellet med en gång, tyvärr så var det ett litet bekymmer att bli av med bilen, för runt hotellet så hade de p-platser som kostade 10 kronor timmen och jag räknade ut att jag skulle behöva betala runt 90 kr för att få ha bilen parkerad vid hotellet och det tyckte jag var lite för dyrt.
Men på andra sidan vägen, ett par hundra meter från hotellet fanns det p-platser som var betydligt billigare, jag betalade 17 kronor för fredag och lördag. Söndagar var dock gratis.

Jag tog mig en tur ut på stan för att kolla runt i olika affärer, men det slutade jag med ganska snart, då det blev på tok för dyrt. Jag gick istället lite planlöst och kollade på hus och annat, helt plötsligt började jag närma mig Halmstads teater och då fick jag se Alf och Liv från DIS-Norge, de var på väg till hotellet. De hade även sällskap av Rupert från DIS-Danmark.
Jag och Liv var på samma hotell, så vi drog dit och grabbarna tog sig till sitt hotell.

Sen gav vi oss ut på stan för att få oss en bit mat och där träffade vi på fyra stycken från danska SSF, så de gjorde oss sällskap. Fem danskar, två norskar och så jag, snacka om Nordiskt samarbete :)

Så mycket mer hände inte denna dag.

Jag blev "adopterad"

Publicerat: 2007-08-26 kl. 23:15:17
Under Släktforskningsdagarna i Halmstad så blev jag adopterad av DIS-Norge, det påstod i alla fall Liv. Jag vet inte riktigt om jag kan hålla med om det...
Men visst var jag i DIS-Norges monter och yrade en hel del. Det var faktiskt en del jag kunde hjälpa men man är ju ingen expert på Norge, men det visste jag i och för sig innan också.
Finns en hel del att berätta om dessa två dagar, men det skriver jag ner någon annan dag.

Halmstad nästa

Publicerat: 2007-08-23 kl. 21:51:28
Imorgon drar jag iväg till Halmstad, för till helgen är det Släktforskningsdagar där.
Det skall bli intressant och se om det är något  man kan fånga upp och använda i sin släktforskning, så här på förhand är det inga föredrag som lockar mig, men jag kommer säkert att slinka in på några av dom ändå.
Mycket handlar ju om Halland och Danmark och jag har ju ingen släkt åt det hållet överhuvudtaget. Däremot har jag desto fler i Norge.

Och så skall jag få träffa Liv från Norge, det skall bli kanonkul det. Henne har jag pratat mycket med på DIS-Norges chatt sida. Även Alf skulle dyka upp, han träffade jag första gången på Släktforskningsdagarna i Göteborg för ett par år sedan. Synnöve, från samma chatt, har en egen montor så henne kommer jag också att träffa.

Känns som det kommer att bli en superbraig helg i Halmstad.

Varför?

Publicerat: 2007-08-22 kl. 19:51:00
Rondeller finns det gott om och de är dessutom väldigt bra, men varför är det alltid övergångställen där också.
Det blir ju liksom fullständigt helt kaos när man skall stanna och släppa fram alla folk som skall över.

1 oktober

Publicerat: 2007-08-18 kl. 22:52:36
Då har min chef, nåja hon ville inte ta det beslutet så det blev vår VD istället, som godkände de veckorna jag hade begärt ledigt.
Så den 1 oktober går jag på semester och kommer tillbaka till jobbet 29 oktober, känns kanonbra att vara ledig i fyra veckor.

Efterlysning i Norge

Publicerat: 2007-08-18 kl. 20:21:08
Jag letar efter följande person:

Maja Stina Johannesdotter född 1879.12.24 på Söbbön i Krokstad Socken, Bohuslän. Hon döptes 1880.01.16, faddrar var Johannes Johnasson i Söbbön och hans hustru Maja Stina Jakobsdotter.
Hennes far hette Johnnes Hermansson och hennes mor hette Ulrika Andreasdotter.

Enligt utflyttningslängden, B:8 sida 13 utflyttningsattest nr 34, för Krokstad Socken så flyttade Maja Stina den 21 oktober 1898 från Söbbön och till Christiania, V Fr Menighet.

Jag har fått mig berättat att V Fr Menighet står för Vor Frälser, vilket är Oslo Domkirke. Jag har försökt att leta i 1900-tellingen och även bland de skannade kykrböckerna utan att få någon träff.

Finns det någon som kan hjälpa mig att hitta henne, och fick hon någon familj i Norge i så fall?
Kan hon ha åkt från Norge och till USA, eller hon kanske rent av åkte tillbaka till Sverige.
Många frågor utan svar...

Äntligen!

Publicerat: 2007-08-12 kl. 20:25:45
Åh äntligen har jag fått in alla de uppgifter som jag hittade under min semester i mitt släktforskningsprogram, det tog sannerligen sin tid. Men jag har liksom inte hunnit förrän nu.

Imorgon startar ännu en härlig och underbar arbetsvecka...........

Vår fina strandpromenad

Publicerat: 2007-08-04 kl. 22:11:05
Och så några bilder på vår omtalade strandpromenad.

image17


image18


image19


image20


image21


Ostindiefararen i Uddevalla

Publicerat: 2007-08-04 kl. 21:46:24
Här kommer det några av de bilder som jag tog när Ostindiefararen var på besök i Uddevalla.

image8


image9


image10


image11


image12


På väg uppåt....

image13


Och så ett par bilder som jag tog när den ankom till Göteborg efter sin färd till Kina.

image14


image15

Ingen höjdskräck, här inte....

image16

RSS 2.0