Uppehåll

Publicerat: 2009-05-29 kl. 20:47:43

Jag har ett litet uppehåll i mitt bloggskrivande, men jag lovar att återkomma om någon vecka.
Det är lite andra saker som har kommit emellan, sånt som händer.

Antyda

Publicerat: 2009-05-22 kl. 21:12:56

Det är väldigt sällan jag klickar på några av de annonser som finns på Rötters hemsida, men för någon dag sedan så gjorde jag det. Det var ny historisk tidning för släktforskare som gjorde mig lite nyfiken.

Tidningens namn är Antyda och skall visst vara för oss som är intresserad av släkt, folkliv och hembygd.
Är det någon som har läst denna tidning? Är det värt några kronor för att prenumerera på den?
Och är det någon som vet om man kan köpa tidningen i affärer/kiosker?
Jag har försökt att leta men har inte lyckats att hitta den i tidningsstället.

Länk till hemsidan: Antyda

Nytt nummer av DIZ

Publicerat: 2009-05-20 kl. 19:02:59

Nytt nummer av DIS-Vestfolds medlemstidning DIZ finns nu att läsa på deras hemsida. Och så fort jag började läsa detta nummer så kom jag på något som kanske kan vara med i nästa nummer, får se vad jag kan få ihop och skicka till redaktören.

Länk hittar du här: DIZ  (OBS! Är Pdf fil)

Sommarforska med AD Online

Publicerat: 2009-05-17 kl. 18:05:56
För några dagar sedan kom det ett erbjudande från Arkiv Digital, man
kan köpa AD Online för 995 kr och dessutom få två extra månader.

Mer om detta hittar du på deras hemsida: Arkiv Digital

Uddevalla 17 maj

Publicerat: 2009-05-17 kl. 17:00:45Disgen 8.2

Publicerat: 2009-05-13 kl. 21:23:21
Jag tror det var i mitten av april som jag förhandsbeställde den nya versionen av Disgen som skall komma, den som man har döpt till Disgen 8.2.
Igår kom det så e-post som talade om att man nu kunde betala in, vilket jag gjorde idag. Så det skall bli spännande och se vad denna version har att erbjuda. Med lite tur så får jag det hela nästa vecka, blir en bra födelsedagspresent (dock lite i förskott) till mig själv.

Ingen Börje Bappelsin i Falköping....

Publicerat: 2009-05-13 kl. 18:01:06
...men väl en imitatör vid namn Anders Mårtensson, så blir det när jag läser vad som händer under stämmomiddagen på Falköpings hemsida. Står vidare att det blir sedvanliga tal, cermonier och musikunderhållning.
Börje B skulle ju kunna vara musikunderhållningen men det blir nog lite samma underhållning när det även kommer en imitatör.

Nu har jag i alla fall hittat var man kan beställa biljett till stämmomiddagen på hemsidan, ser att priset är 360 kr/kuvert och det tål faktiskt att fundera på om det är värt pengarna.

Man kan även beställa lunchkuponger för 90 kr/st, och så finns det även möjlighet att beställa biljett till ordförandemiddagen på fredagkvällen, men det är ju inte alls aktuellt för min del.

Om detta och mycket mer finns att läsa på hemsidan till Falköping Släktforskarförening.

Släktforskardagarna

Publicerat: 2009-05-12 kl. 19:59:01

Igår fick jag Släkthistoriskt Forum och där är det en sida om släktforskardagarna i Falköping, men skriver bland annat om vilka föreläsare som är klara. Detta finns ju även på deras hemsida.

Det som dock fångade mitt öga var det första stycket i artikeln, står bland annat att stämmomiddagen blir i Folkets Park, Falköping, med plats för över 500 sittande gäster.
Annorlunda underhållning och spidda överraskningar utlovas. Just denna mening tycker jag låter väldigt intressant, undra vad detta kan vara. Min första spontana tanke var, Börje Bappelsin, tänk om denne världsstjärna från Floby kommer. Då skulle till och med jag kunna tänka mig att gå på middagen.

Jag var på min första stämmomiddag i Malmö, och om det tyckte jag sådär, var inte direkt något att jubla över. Maten var sådär (var lite för lite mat på tallriken), och underhållningen var sådär.
Men Börje Bappelsin i Falköping, DET skulle verkligen vara värt varenda krona.
Och man talar ju inte om i förväg vad det blir underhållning, så bestämmer jag mig för stämmomiddagen så blir det ju lite "grisen i säcken-varning" på min anmälan.
Får se vad det hela kostar och vad det är för mat, man kan visst anmäla sig till middagen på Falköpings hemsida, men jag har då inte hittat något om detta än, får leta lite mer senare.

Vidare står det att man efter stämmomiddagen erbjuder man deltagarna två alternativ. som dessutom kan komineras:

Nocturn, Liten kvällsmusik i S:t Olofs Kyrka.
och
Släktforskarpub på Hotel Falköping till åtminstone midnatt.

Båda "sakerna" har klockan 22:00 som starttid.

Känns som den där pubvarianten kan bli kul, då får man ju chans att prata med lite olika människor. Nära hem har jag, och mina norska DIS vänner, eftersom vi bor på detta hotell.
Krypavstånd så att säga.....

Anbytarforum är åter fritt

Publicerat: 2009-05-11 kl. 17:49:54

Ja tänka sig att denna dag kom till slut, det är många med mig som har väntat.
Från och med idag kan man återigen skriva i Anbytarforum utan att det kostar pengar, känns underbart härligt.
Det enda som är obligatoriskt är att man måste registrera ett användarkonto, men det fungerar ju så på många andra forum så det tycker jag inte är så konstigt.

Mer om detta finns att läsa på Rötters hemsida.

Om någon undrar vad Anbytarforum är, så är det ett diskussionsforum för släktforskning.

Mycket nytt på AD Online

Publicerat: 2009-05-10 kl. 14:36:39

På Arkiv Digitals hemsida så kan man se vilka de senaste volymer är man har lagt ut på AD Online, det är väldigt sällan som jag är på den sidan och kollar men idag gjorde jag det. Och då kunde jag se att det var en hel del som man "triggat ut", dock inget som avser mina socknar. Men med lite tur så kanske det kommer lite kompletteringar även där, väntar ju på några konfirmationsböcker, bara så Ni vet...... :)

För skoj skull så tog jag en av dessa socknar, jag hamnade i Skåne och i Bjäresjö Socken, och vad ser jag...
Jo, lysnings och vigselbok fram till år 1969, fantastiskt bra.
Jag fortsätta att söka lite på chans och ser att Småland har fått en hel del material på 1900 talet, nu vet jag ju inte exakt vad som fanns innan eftersom det är socknar som jag inte är och letar i.

Alla Ni som har funderingar på att ta ett abonnemang hos AD Online, kika in på deras hemsida för att se vad de har för material just i dina socknar. Och Ni som redan har abonnemang, gå in och kolla om det är tillkommit något nytt i Er socken.
Det känns som grabbarna och tjejerna på Arkiv Digital jobbar för högtryck och mer material kommer säkert att komma innan släktforskningsdagarna i Falköping. Där just Arkiv Digital är huvudsponsor.

Om Ni klickar på Arkiv Digitals logga här på bloggen så kommer Ni direkt till deras hemsida.

Skriv allt Ni vet

Publicerat: 2009-05-10 kl. 11:53:03

Jag är väldigt mycket på DIS Norges Slektsforum där försöker jag svara så ofta jag har möjlighet och tid på de Sverige frågor som kommer där.
Jag kikar även in på Digitalarkivets Brukarforum ibland, men då jag personligen har väldigt svårt för att hänga med i de olika trådarna som skrivs, så är jag inte där så ofta.

Men vad vi alla behöver tänka på när vi skriver en efterlysning eller skickar e-post till någon, är att vi skriver alla de uppgifter som man redan har, kan ju bli en hel del dubbelarbete och det är väldigt onödigt.
Och vad som är viktigt också är man gör sin läxa här hemma, det vill säga att man letar ordentligt i Norge (och även i Sverige för det är många svenskar som skriver i dessa forum också).
Även om Ni tycker att det Ni hittar inte är så mycket av värde kan det vara enormt värdefullt för oss som skall leta.

Jag vet att det kan vara svårt att hitta information om den man söker, jag själv har några stackare som jag inte kan hitta mer i Sverige om och det gör att det är väldigt besvärligt att hitta dom vidare i Norge och även i "Amerikat".
Jag får en del frågor om jag till exempel kan hitta en August född sån cirka 1842 i Sverige eller att man vill hitta en Knut som nog är född år 1869 i Norge, det måste ju alla förstå att det är inte enkelt.
Det är faktiskt snudd på omöjligt.

Varför jag skriver detta nu, är att jag den sista tiden även fått en del e-post med väldigt knapphändiga uppgifter och jag har tyvärr ingen möjlighet att hjälpa till med den lilla informationen jag har fått.

Usch vad besvärlig och grinig jag låter i detta blogginlägg.....

Ny design

Publicerat: 2009-05-09 kl. 23:17:46

Som Ni ser så har jag fått ny design på min lilla blogg sida, detta var inget som jag klarade av själv. Jag är ju helt hopplös när det gäller sånt, men jag tog hjälp av Mimmis design så hon fixade till det hela.
Visst blev bloggen fin?

Bohuslän

Publicerat: 2009-05-07 kl. 22:26:48
  


Till Karl X Gustavs likprocession 1660 gjorde staden Kungälvs medeltida sigell om till ett färglagt vapen för landskapet. Byggnadsverk av det här slaget var vanliga i de medeltida städernas sigill. I det här fallet illustrerar tornet säkert Bohus fästning som ligger strax utanför staden. Svärd och lejon var avsedda att skilja kännetecknet från liknande sigill. Lejonet kan för övrigt h hämtats ur Norges riksvapen.
På 1900-talet bestämdes att landskapets och stadens vapen skulle skiljas åt genom olika färgsättning. Stadsvapnet fick också en så kallad stam i blått för att visa på läget vid havet.

Källa: Boken Våra Landskapssymboler.

Varje landskap har ju sin egna blomma, djur och så vidare.

Bohuslän har kaprifol som landskapsblomma och knubbsäl som landskapsdjur, det har jag ju koll på men att varje landskap dessutom hade egna fåglar, svampar, mossor och så vidare det hade jag, pinsamt nog, inte en aning om.

Landskapsfågel: Strandskata
Landskapssvamp: Ängsvaxskivling
Landskapssten: Bohusgranit
Landskapsfisk: Makrill
Landskapsmossa: Vaxmossa
Landskapsinsekt: Myskbock
Landskapsäpple: Veseäpple
Landskapsgrundämne: Klor

Om jag tänker efter lite så har jag nog hört att vi har Bohusgranit som sten, men som sagt resten hade jag inte en aning om.

Falköping

Publicerat: 2009-05-07 kl. 19:37:06

På Falköpings hemsida så kan man nu se vilka utflykter/safari man har till oss släktforskare, dessa turer skall vara på fredagen.
Jag skall ta och fundera på om jag skall hoppa på en av dessa turer, var åtminstone ett par av dom som verkade väldigt intressanta tycker jag.

Länk: Falköping


Ordbok för släktforskare

Publicerat: 2009-05-06 kl. 21:36:34

I denna bok är det närmare 20 000 ord, vilka förekommer i exempelvis kyrkböcker och husförhörslängder, som förklaras.
Det finns även kapitel om yrkesbeteckningar och titlar samt genomgång av tysk skrivstil, alfabet och handstil.

Ett fantastiskt bra hjälpmedel när man inte vet vad ord betyder, den hjälper mig i min egna forskning och även när jag hjälper andra för jag dyker alltid på något ord som jag inte har en aning om vad det innebär.

Boken köps hos till exempel Bokus eller hos förbundet och deras bokhandel.

Jag har väldigt många bloggläsare som bor i Norge och jag antar att Ni kan köpa den från Sverige också men att det kan bli rätt så dyrt med porto, frakt och så vidare.
Är det några som bor i Vestfold fylke som är intresserad, hör av mig till Er så kan jag ta med mig boken när jag kommer till Släktforskardagen i Tönsberg i slutet av oktober.

Jag vet att jag har skrivit ungefär samma rader tidigare om denna bok, men med många nya bloggläsare så känner jag att det är dags att än en gång damma av lite av de gamla blogginläggen. Man kan visserligen söka på inlägg här i bloggen men jag har en känsla av att det inte är så många som gör det.

För övrigt så kommer det att komma en ny design här på bloggen inom en snar framtid, jag själv är helt urusel på att få greja till sånt själv, så jag har tagit hjälp utav en tjej som är en fena på detta.

Uddevalla 1 maj 2009

Publicerat: 2009-05-01 kl. 22:49:34

Bilderna är fotograferade av mig.

Namn åt de döda

Publicerat: 2009-05-01 kl. 19:22:33

Jag har ju som bekant adopterat "min" socken, när det gäller projektet Namn åt de döda. Jag har fortfarande inte kommit så långt men innan året är slut så skall det vara klart och inlämnat.
På Rötters hemsida så kan man bland annat se vilka församlingar som är adopterade, vilka som skall kompletteras och vilka församlingar som väntar på att bli adopterade.
Och när jag ser på denna statistik så börjar då jag och undra om verkligen detta kommer att bli klart i tid, det är ju väldigt många församlingar som väntar på adoption.
Frågan är om man kommer att göra en cdskiva med det material som har kommit in eller kanske väljer man att avvakta tills allt är klart.

Länk: Namn åt de döda

RSS 2.0