Bokmässa

Publicerat: 2010-03-28 kl. 20:11:23
Igår arrangerade Bohusläns Hembygdsförbund en bokmässa på Bohusläns Museum i Uddevalla. Jag vet inte hur många föreningar som är anslutna till Hembygsförbundet men det borde vara betydligt fler än de få som var på plats igår. 
Kanske det skrämde bort föreningarna när man kallade det bokmässa? Föreningarna hade kanske inte så mycket alster till försäljning. Men man borde i alla fall ha varit på plats för att visa upp sin förening, sådana här tillställningar kan ju locka nya medlemmar till föreningen.

Idén med en sån här mässa är mycket bra tycker jag, så jag hoppas att Bohusläns hembygdsförbund kan tänka till och ändra på lite saker till nästa år, då kommer detta bli väldigt bra.


Arkiv Digital/AD Online

Publicerat: 2010-03-19 kl. 22:55:45
I och med att det är släktforskningens dag imorgon så erbjuder Arkiv Digital alla att fritt söka i AD Online, så passa på att läs kyrkoböckerna i färg.

Mer om detta och deras erbjudande på abonnemang kan du läsa på deras hemsida som du hittar om du klickar på länken nedan.

Arkiv Digital

Släktforskningens Dag

Publicerat: 2010-03-16 kl. 21:28:00
Du kommer väl ihåg att det nu på lördag är Släktforskningens Dag över hela landet.

Jag själv kommer att vara i Uddevalla och skall där försöka att hjälpa de som vill ha råd och tips om släktforskning i Norge.
Att släktforska i Norge är inte riktigt samma som i Sverige, nackdelen är att de inte har några husförhörslängder så det är ett förfärligt letande fram och tillbaka. En stor fördel har man dock i Norge, alla kyrkoböcker är fritt tillgängliga på internet. Strålande bra!

Bröderna Hans Jakob och Andreas Johannesson

Publicerat: 2010-03-07 kl. 07:27:38
Bröderna Hans Jakob och Andreas Johannesson skrev jag här i bloggen om för ett par år sedan, tänkte att det var dags att dra fram dessa gossar i ljuset igen.

Hans Jakob Johannesson föddes den 3 Juni 1850 i Sanne Socken, Munkedals Kommun i Bohuslän, Sverige.

Hans far hette Johannes Hansson och var född 1821 och hans mor hette Sara Johannesdotter och var född 1823. Johannes avled 1891 och Sara 1892.

Enligt utflyttningslängden så lämnar Hans Jakob Sanne Socken den 1 Mars 1895, står att han ska till Park River Dac N Amerika.
Dac tolkar jag som Dacota men helt säker är jag inte.

I bouppteckningarna efter fadern Johannes och modern Sara, en är från 5 februari 1892 och den andra är från 9 augusti samma år, i dessa står det att Hans Jakob vistas i Amerika.

Han var alltså i Amerika redan 1892 och inte 1895 som står i utflyttningslängden.
Förmodligen var det år 1895 som det anmäldes och fördes in i Sverige.


Brodern Andreas Johannesson är född 2 April 1855 i Sanne Socken.

Andreas lämnar Sanne Socken den 16 oktober 1885 för att åka till Drammen i Norge, tyvärr har jag inte lyckats att hitta honom i någon inflyttningslängd där.
Jag och kyrkoböckerna i Drammen är inte alls överens, det är helt hopplöst att hitta rätt i böckerna. Känns som det är lättare att hitta nålen i höstacken än i Drammenböckerna. Värdelöst ställe att leta i....

Om han åkte tillbaka till Sverige för att sedan ta sig vidare till Amerika vet jag inte, eller kan det vara så att Andreas åkte till Amerika från Norge.
På något vis känns det sistnämnda mest naturligt.

I bouppteckningarna så står det även på Andreas att han vistas i Amerika.
Inget mer än bara just Amerika, vilket är väldigt irriterande måste jag säga.

Jag har väldigt få uppgifter om båda bröderna och trots mitt ivriga letande genom åren så har jag inte samlat på mig någon mer information än det jag har skrivit.
Och med såpass knapphändig information så vet jag att det är snudd på omöjligt att hitta rätt i det där stora landet "over there".

Men jag är optimist, så någon gång skall jag väl lyckas att hitta dom.RSS 2.0