Att tänka på

Publicerat: 2009-10-25 kl. 09:56:24
Ni som läser min blogg vet ju att det nästa lördag är Släktforskardag i Norge, på några utav alla arrangemang som finns runt om i Norge, kommer det finnas möjlighet att få hjälp med att hitta sin släkt i Sverige.

Jag vill påminna om det jag skrev i min blogg den 13 oktober.

"Det vore väldigt bra om du har med dig alla upplysningar du vet om personen i fråga, det kan underlätta mitt letande, till exempel vad det stod i inflyttningslängden i Norge, eller vad stod det i vigselboken när personen gifte sig. Alla smådetaljer kan vara guld värd för mig.
Tyvärr kan jag inte lägga så mycket tid på varje person utan det får bli en snabbvariant så att säga."

Att hitta en Anders Hansson född sån cirka 1842 i Sverige är inte lätt att hitta varken på de sökbara tjänsterna som finns eller i kyrkoböckerna.
Så nu har Ni en vecka på Er att samla norska uppgifter om Era svenskar som åkte till Norge.

Och du som inte har möjlighet att träffa någon som kan hjälpa till med Sverigefrågor, kan ju skriva en efterlysning på DIS-Norges slektsforum.

Länk: Slektsforum - Sverige


Informationsbroschyr

Publicerat: 2009-10-23 kl. 22:21:04
DIS-Oslo/Akershus har gjort en mycket fin informationsbroschyr om slektsforskerdagen. I broschyren finns det en fantastisk liten berättelse om årets tema, familjeminnen.

Länk: Broschyr DIS Oslo/Akershus

Jag skulle vilja åka till Oslo och vara besökare under denna dag, är några av utställarna som jag skulle vilja ha pratat med lite mer, tänk om man kunde klona sig i ett exemplar till.

Nu har jag i alla fall fått kontakt med DIS-Vestfold, och fått tid på när man kan komma in på biblioteket på högskolan i Vestfold på lördagsmorgonen. Det är inte mycket tid jag har till att få upp alla mina saker, jag kommer inte hinna att vara tills det öppnar kl. 10, men besökarna som vill ha min hjälp får stå och vänta tills jag blir färdig.

Hoppas dock att jag kan komma in på biblioteket redan på fredagen, hoppas, hoppas, hoppas...
Snälla, snälla, snäääälla John, försök att fixa det......

Och trots att jag vet att jag kommer att få fullt upp hela tiden, så tycker jag att det skall bli fantastiskt roligt att få vara med ännu en gång.


Jag planerar....

Publicerat: 2009-10-22 kl. 20:48:02
Jag har bloggtorka, eller vad man nu kan kalla det. Så det är lite glest med nya blogginlägg från min sida.

Jag har fortfarande inte hört något från DIS-Vestfold gänget, så jag utgår ifrån att jag kan komma till Högskolan hyfsat tidigt på lördagsmorgon.
Jag har läst mig till att det hela börjar kl. 10:00, så då bör jag ju vara på plats för att packa upp mina saker strax efter 08:00, dock senast 08:30. Måste ju se till så att bord/borden står som jag vill ha dom, att internetuppkopplingen fungerar som den ska, det var ju strul med den förra året. Så det måste fungera från start i år.

Jag dimper ner i Norge under fredagen och då har jag tänkt att jag skall träffa ett par av mina släktingar, jag skall även försöka att ta mig en tur runt om för att se mig omkring, en och annan kyrka och kyrkogård får nog ett besök av mig. Men det beror ju lite på väder och vind.

Och när släktforskardagen slutar på eftermiddagskvisten, så har jag tänkt mig att åka runt en liten sväng till, har ju några timmar på mig innan det börjar mörkna.
Jag har inte allt helt färdigplanerat ännu, men jag har en vecka på mig att få fram de olika färdriktningarna.


Slektsforskerdagen 2009

Publicerat: 2009-10-13 kl. 22:14:08
31 oktober, ja det är den dagen som Norge har sin släktforskardag, det är DIS-Norge som ligger bakom detta arrangemang. Varje år har man olika tema, årets är familjeminnen.

Jag har varit med i Oslo, en gång, för några år sedan för att hjälpa till att hitta släkt i Sverige, årets besättning från DIS Väst som åker till Oslo är Anita, Anna-Lena och Ingalill, jag själv åker jag till DIS-Vestfold.

Så du som är i närheten av Högskolan i Vestfold, Bakkenteigen i Borre ta en sväng in så kanske jag kan hitta en och annan svensk till dig. Det vore väldigt bra om du har med dig alla upplysningar du vet om personen i fråga, det kan underlätta mitt letande, till exempel vad det stod i inflyttningslängden i Norge, eller vad stod det i vigselboken när personen gifte sig. Alla smådetaljer kan vara guld värd för mig.
Tyvärr kan jag inte lägga så mycket tid på varje person utan det får bli en snabbvariant så att säga.

Jag läser i Vestfolds kalender:

Introduksjonskurs i slektsforskning og bruk av slekts-program.
Stands med demonstrasjon av kilder som kirkebøker og folketellinger,hvordan lage slektsbok, forskjellige slektsprogram, og hjelp til å finne dine svenske aner.


Undra om det är några fler utställare än DIS själva och så jag, fast jag kallar mig inte som någon utställare, är bara en trevlig svenska som åker helt privat till Vestfold för att hjälpa till.
Jag mejlade ju inför förra årets resa till DIS-Sverige och frågade om de kunde tänka sig att betala min övernattning i Tönsberg när jag nu skulle till den norska släktforskardagen.
Jag väntar fortfarande på svar........
DIS-Väst är heller ingen idé att fråga, de har ju bara Oslo som sitt mål och tyvärr känner jag att jag kommer längre och längre ifrån DIS Väst och även DIS Sverige. Har mer närhet till DIS Norge och deras lokallag.

Så jag orkar inte ens engagera mig att fråga DIS igen, eller någon annan, som kan tänkas att "sponsra" min resa, jag betalar allt ur egen ficka.
Så min DIS skjorta den hänger kvar ännu ett år i garderoben.

Jag har i alla fall samlat på mig en hel del material som jag skall ta med mig och så en och annan bok, som kan vara av intresse för mina norska vänner. Dessa har jag tänkt att man kan få köpa av mig när dagen närmar sig sitt slut om så önskas. Jag har bara en bok av varje "sort", jag kan ju inte privat köpa på mig en massa böcker eftersom jag inte vet om intresse finns att köpa dom.
Hade ju varit enklare om man haft DIS Sverige eller Släktforskarförbundet bakom sig men nu är det som det med den saken.

Länk till var DIS-Norge och deras lokallag har sina arrangemang hittar du här:

Slektsforskerdagen 2009På tal om DIS-Norge förresten, det var en hel vetenskap och ruggigt dyrt att betala in medlemsavgiften till dom, det är inte alltid så lätt att bo i utlandet.
Trots att jag känner närhet till Norge så får jag nog fundera på om jag skall fortsätta vara medlem där då jag inte vill lägga hur mycket pengar som helst.

Och nu när året börjar närma sig sitt slut, så skall jag ta mig en funderare på vilka svenska föreningar som jag skall vara med i, är några stycken som jag är lite tveksam till fortsatt medverkan i.
Får se hur det hela slutar.

Och så borde väl snart någon från Vestfold kontakta mig inför denna dag, det är ju inte såååå långt kvar. Men Norge har kanske en annan taktik än vad vi i Sverige har när vi planerar. Vi har ju redan börjat fundera på vår släktforskardag, och den är ju nästa år........

Bohusläns Bygd och Folk

Publicerat: 2009-10-11 kl. 21:50:06
Bohusläns Bygd och Folk är en minnesbok som utkom år 1958/1959. Jag har inte boken men väl en cd skiva där hela boken finnas skannad.
Helt ärligt, så hade jag faktiskt glömt bort att jag hade denna cd skiva, men ser att cd skivan är gjord år 2007, så då kanske det var under släktforskningsdagarna i Halmstad som jag köpte den.

Nåja, som förord i boken står det:

Under Hans Majestät Konung Gustaf VI Adolfs nionde regeringsår när Bohuslän varit svenskt i trenne sekler utgavs denna bok som en hyllning till Bohusläns idoga bebyggare och till åminnelse av deras insatser i Sveriges andliga och materiella odling.

Jag har i alla fall kikat lite som hastigast i den och det är väl egentligen ingenting som tar mig vidare i min släktforskning, trots att det finns information och bilder på cirka 8000 fastigheter.
Men här finns Bohusläns historia från 1658 och till 1958, så det är en del intressant att läsa om och så en och annan "notis"

Vad sägs om:

År 1686 erhöll rådmannen i Uddevalla, Anders Kock, under firmanamnet Anders Kock & Comp, uteslutande rätt till hummer- och ostronfiske, mot villkor att varje år, från hösten och till våren, fylla hovets behov av ostron mot en ersättning av 12 daler silvermynt per tunna. Sedermera, år 1698, frigavs hummer- och ostronfisket åt alla som önskade idka det.

Folkmängd i Uddevalla år 1810: 3 100 invånare
Folkmängd i Uddevalla år 1826: 3 554 invånare


År 1828 var folkmängden i Bohuslän: 130 627 invånare

Bohusläns första tidning, Uddewalla Weckoblad grundas
Denna tidning, som endast hade fyra 2-spaltiga sidor, grundades 1826 av boktryckare Anders Johansson. Sidornas tryckyta var icke större än en bok i stort oktav-format och innehållet var skäligen torftigt liksom utgivarens vinst på tidningen i fråga. Prenumeranternas antal den första tiden nådde icke upp till hundra.

Notis ur "Bohusläningen" i januari 1895:
Folkmängden i Uddevalla utgjorde vid senaste årsskiftet 8 137 invånare. Ökning under förra året 168 personer.

Under rubriken Sillfisket meddelar "Bohusläningen" i januari 1895:
Till Uddevalla infördes under tisdagen och gårdagen tillsammans 2 120 hektoliter sill, det största parti som hittills på en gång under denna säsong inkommit. Priset 50 à 75 öre pr hl. Omsättningen mycket rask.

Det var lite axplock ur denna minnesbok.

När det gäller vidare historia om Uddevalla så hänvisar jag till Uddevallabloggen, där står det mesta om vad som hänt och händer i Uddevalla.

Länk: UddevallabloggenÔm släktförsking

Publicerat: 2009-10-11 kl. 21:09:52
Dä ä modernt nu te försk i släkta
Te se va fôlk en ä kommen å
En del kann hänn ä fôll tämmli äkta
Mä anner ä dä bå si å så

Farfars morfar feck mycka onger
Å ongen hanses feck fler än da
Di va sôm vibôsk å arderdonger
Å ätter dôm ä föll kanske ja

Men morfars farfar han hadd en dräng
Mä hår så rött sôm e teggelpann
Han bar in ull te mormors farmor
När sôm ho satt där ôm kväl'n å spann

Sen kan fôll hänn i taksängsdoning
ilag mä lôpper på råghalmsbôm
Att dä hänn saker men ble försoning
Men tack finns ittnô skrevet ôm

Men ellrött hår finns i hele släkta
De sträcker fram där en minst tror på
Å dä ä jaggomä nock sô äkta
Då ä tock di kaller - en röen trå

- - - - - - - -

Vem som har skrivit detta vet jag inte men kanske kan
det vara Gunnar Ehne.
Hoppas att det är okej att jag har lånat denna text till
min blogg.


RSS 2.0