Glad Påsk!

Publicerat: 2013-03-29 kl. 04:57:16

Släktforskningens Dag

Publicerat: 2013-03-17 kl. 20:25:59
Som jag skrivit tidigare så arrangerades Släktforskningens dag på Landsarkviet i Göteborg denna helgen, så idag åkte jag till den stora staden. Det var mycket fina lokaler som Landsarkivet huserar i nu, allt var i och för sig bättre än de gamla nedslitna lokalerna man satt i tidigare.

Receptionsdisken hos Landsarkivet.

Jag tror det var ungefär 20 olika utställare som var på plats idag och trots att jag inte varit på någon släktforskardag den sista tiden så var allt sig likt. Samma utställare som vanligt, lite kul att några av dem hade saknat mig. Så lite känd måste jag nog vara trots allt. ;)

Jag lyssnade på två föredrag, det första handlade om Västgöta Bengtsson, det var hans dotter Margareta Söderström som berättade. Fantastiskt kvinna till att berätta, mycket underhållande. Hon var för övrigt med i tv-programmet På Spåret för många år sedan, tillsammans med Hoa Hoa Dahlgren och en av mina idoler Thomas Wernersson.


Margareta Söderström

Det andra föredraget hade temat Genvägen för genealoger - DNA - jämförelser som verktyg i släktforskningen, detta med DNA har jag inte fastnat för ännu och dagens föredrag ändrade inte på det. Tyvärr!
Men vem vet jag kanske ändrar mig om några år.


Magnus Bäckmark
 
GöteborgsRegionens Släktforskare var på plats så av dem köpte jag den nya handboken som Släktforskarförbundet tagit fram, Smedforska. Jag har själv i smeder i min släkt men det kan vara bra att ha handboken i sin bokhylla ändå.

Det var ett tag sedan jag såg och pratade med Mikael på Arkiv Digital men idag fick jag den möjligheten. De hade som vanligt många besökare.

 
Jag tyckte det var hyfsat med besökare idag men jag förstod att årets dagar hade lockat lite mindre med besökare än tidigare år. Men på de två föredrag som jag var på var det i stort sett fullsatt, vilket innebär cirka 60 personer.

Ryktet sa även att nästa års släktforskarhelg skall vara på stadsbiblioteket, som man nu renoverar.
Jag fångade för övrigt upp att det skall vara en släktforskardag den 12 oktober på Bohusläns Museum i Uddevalla, jag antar att det är Uddevalla Släktforskare som arrangerar denna dag, men mer än så vet jag inte just nu, försökte leta information om detta på deras hemsida men hittade inget.
Just denna dag har jag tyvärr ingen möjlighet att närvara vid, är redan uppbokat med annat. Typiskt att saker och ting skall krocka!
Men ni andra, anteckna 12 oktober i er kalender redan nu.

Här nedan följer ett antal bilder från denna dag:

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bohusläns Hembygdsförbund var på plats och visade sitt hemsida
om hembygdslitteratur.
 
 
 
 
Lantmäteriet var på plats och visade sina Historiska Kartor, mycket
populärt. Som vanligt!


Orust Släktforskare 16 mars

Publicerat: 2013-03-12 kl. 20:01:00
På tal om släktforskningens dag, ta gärna en tur till Henån på Orust på lördag. Orust Släktforskare har öppet hus, mellan kl 10-14, i deras släktforskarhörnan som är i Kulturhuset Kajutan.
Kl. 11 är det ett föredrag.
I17 siste regementschef Lars Andreasspn berättar under temat Soldaten i släkten - till fots, till sjöss.

Man visar även en liten utställning om båtsmanstorp på Orust.
Denna dag kan finns även rekonstruerade kyrkböcker för Stala, Tegneby och Röra för påseende, fantastiskt bra med dessa rekonstruerade kyrkoböcker, de har hjälpt mig en hel del att komma vidare i min släktforskning.

Länk: Orust Släktforskare

Tyvärr så spelar mitt fotbollslag träningsmatch på lördag, vilket innebär att jag inte har någon möjlighet att åka till Orust denna dag.
Men kanske att jag tar mig ner till Landsarkivet i Göteborg på söndag, de har ju, som jag tidigare har skrivit om, arrangemang både lördag och söndag.


Arkiv Digital gratis 16-17 mars

Publicerat: 2013-03-12 kl. 19:43:37

Information från Arkiv Digital, hämtat från deras hemsida:

"På lördag, den 16 mars 2013 är det årets "Släktforskningens dag". Släktforskarföreningar, bibliotek och andra intresserade har öppet hus, visar och berättar om släktforskning och allt det spännande man kan hitta när man släktforskar. Temat 2013 är "Soldaten i släkten - till fots, till häst, till sjöss".

Soldater, ryttare, rusthållare, rote, kornett, profoss, mönsterskrivare, dragon och husar är alla titlar man kan stöta på om man forskar på knektar. Det svenska indelningsverket fanns 1682 till 1901 och våra förfäder och släktingar kom säkert på ett eller annat sätt i kontakt med detta. Antingen var man bonde och hjälpte till att utrusta en ryttare med boställe och utrustning, då var man så kallad rusthållare eller så var man kanske soldat eller ryttare.


Vi hoppas att ni vill fira denna dag tillsammans med oss. ArkivDigital är ett av de största digitala arkiven i landet och vi passerar snart 40 miljoner bilder i över 156.000 volymer. Om du inte har möjlighet att besöka något evenemang, så kan du alltid "titta in" i ArkivDigital online. Fira Släktforskningens dag tillsammans med oss i vårt stora bildarkiv, helt i färg och gratis i helgen."


Länk till hemsidan: Arkiv Digital

Släktforskningens dagar 16-17 mars

Publicerat: 2013-03-08 kl. 18:44:33
Lördagen den 16 mars är det Släktforskningens dag över hela landet, det är många föreningar som har aktiviteter denna dag, så passa på och gör ett besök hos just din förening.
Jag själv har dessvärre svårt att ha koll på alla föreningars program runt om i Sverige, så jag nöjer mig med att tipsa om ett arrangemang i Göteborg och ett i Stockholm/Solna.

Landsarkivet i Göteborg satsar man i dagarna två och på deras hemsida hittar jag följande program:

"I samarbete med Sveriges släktforskarförbund arrangeras i år Släktforskningens dagar på Landsarkivet. Ett stort antal utställare informerar om sin verksamhet och det bjuds på ett digert föreläsningsprogram!
Varmt välkomna!

Tid och plats
Lör 16 mar 2013

Kl: 10:00 - 16:00

Landsarkivet i Göteborg
Hörsalen, Arkivgatan 9
Sön 17 mar 2013

Kl: 10:00 - 16:00

Landsarkivet i Göteborg
Hörsalen, Arkivgatan 9

Pris: Fri entré
Arrangör: Landsarkivet i Göteborg
Målgrupp: Allmänhet, Hembygdsforskare, Släktforskare

Föreläsningar i Landsarkivets hörsal

Lördagen den 16 mars
10.00 Invigning. Landsarkivarie Ulf Andersson (forskarsalen).

Musik av kvartetten Amaryllis och dans av dansgruppen Kristallen.
11.00 Föreningarna och institutionerna presenterar sig: DIS, Släktdata, GRS, GSA, GSM och Sofi(10 min var)
12.00 Louise Lönnroth, fd Landsarkivarie i Göteborg: Det globala minnet. Nedslag i internationell arkivhistoria  
13.00 Göran Anderberg, lektor: Gustav III:s besök i Göteborg hösten 1788 – en vändpunkt i Sveriges historia
14.00 Ulf Beijbom, professor: Delaware-äventyret 1638 - ett 375-årsminne
15.00 Owe Wennerholm: Bockstensmannen

Söndagen den 17 mars
10.00 Westgiöta Gustavianer presenterar historiska uniformer från 1700- och 1800-talen (forskarsalen).

10.30 Företagen My Heritage, Arkiv Digital och FamilySearch presenterar sig (15 minuter var)
11.30 Ancestry presenterar sig
12.30 Margareta Söderström, fil.mag: Min fader Västgöta Bengtsson
13.30 Magnus Bäckmark, fil.kand: Genvägen för genealoger – DNA-jämförelser som verktyg i släktforskningen
14.30 Lantmäteriet presenterar sig (30 min)
15.15 Jens Lerbom, universitetslektor: Freden i Knäred – ett 400-årsjubileum

Ingen förhandsbokning, först till kvarn!

Utställare: Ancestry, ArkivDigital, Bohusläns Hembygdsförbund, DIS-Väst, FamilySearch, Flygfotohistoria, Göteborgs-Emigranten, Göteborgs Hembygdsförbund, GöteborgsRegionens Släktforskare, Göteborgs Stadsmuseum Faktarum, Industrihistoria i Väst, Landsarkivet, Lantmäteriet, MyHeritage, Region- och Stadsarkivet i Göteborg, Släktdata, Sofi – Institutet för språk och folkminnen, Vasa Orden av Amerika, Västgöta Genealogiska Förening"

Länk; Släktforskningens dagar 16-17 mars, Landsarkivet i Göteborg


Genealogiska Föreningen i Solna nöjer sig med att ha program på lördagen, 16 mars.
Jag hittar ingen direkt information om denna dag på deras hemsida, men i Rötters Kalender hittade jag följande:

"Släktforskningens dag med föredrag m m på Genealogiska Föreningen
Lördagen 16 mars är det släktforskningens dag och självklart är du då hjärtligt välkommen till GF på Anderstorpsvägen 16 i Solna. Lokalerna är öppna mellan 11 och 15 och då kan du lyssna på spännande föredrag

Det kommer att anordnas visningar av samlingarna, det kommer att finnas CD och böcker till salu, både egenproducerat material och från andra. Det kommer att berättas om GF:s pågående projekt och vad som händer både nu och senare. Naturligtvis kommer det att finnas tid för att tala om släktforskning under trivsamma former.

Det blir två spännande föredrag:

11.30 Jan Appelquist - Präster i släkten? Om dessa finns det en hel del publicerat. Herdaminnen är det främsta stället, men inte ens dessa är alltid lätt att hitta rätt bland. Här får du grunderna kring hur du hittar uppgifter om präster och vad du kan hitta i herdaminnen.

13.00 Urban Sikeborg - Tiderna igenom har genealogiska fantasier och till och med förfalskningar varit ett historiens ogräs. Även i Sverige har många lärda och respekterade män med mjölpudrade peruker har lagt ner stor möda på att producera släkttavlor utan grund i verkligheten, och uppgifterna från dessa glädjegenealogier går nu igen i tusental på nätet. Så varför var det så viktigt att ha en god börd? Vad var egentligen syftet med äldre tiders släkttavlor, hur användes de för att skaffa sig personliga fördelar? Vilken roll spelade vår tidigare hederskultur i äldre släktforskning, med tanke på att det i kyrkböcker och domböcker hela tiden framhålls att personer är ärliga eller hederliga – och hur hanterade man förekomsten av en icke hedervärd person i genealogierna?

Alla är hjärtligt välkomna! Ta gärna med några av era vänner, både som är intresserade av släktforskning och de som kan bli, dagen blir en upplevelse.

T-bana: blå linje 10 mot Hjulsta. Station: Huvudsta, därifrån 3 minuters promenad till lokalen! Eller buss 113 från Solna centrum till Blackeberg. Stannar precis utanför lokalen!
"

Genealogiska Föreningens bibliotek är riktigt bra, där kan man hitta en hel del matnyttigt. Jag blev faktiskt imponerad när jag var där i höstas och såg hur mycket böcker som fanns där.

Länk: Genealogiska Föreningen


RSS 2.0