De som reiste ut

Publicerat: 2008-05-30 kl. 23:12:26

De som reiste ut, ja så är temat för DIS-Norges Släktforskardag, denna dag är alltid sista lördagen i oktober. Det låter som ett mycket intressant tema tycker jag.
Känns nästan som man borde ta sig till grannlandet denna dag.... :)
Skall i alla fall bli spännande och se vad de olika lokallagen får ihop för program.Tanumsbilder

Publicerat: 2008-05-30 kl. 22:26:09

Efter DIS-Väst medlemsmöte på Vitlycke Museum förra lördagen, svängde jag in i själva samhället .

Tanum 5
Tanums Gestgifveri

Tanum 6

Tanum 7

Tanum 8

Tanum 9

Tanum 10

Innan jag lämnade Vitlycke Museum så var jag en liten tur och kollade på ett par hällristningar.

Tanum 11

Tanum 13


Genealogen

Publicerat: 2008-05-30 kl. 19:51:26

Genealogen är Norsk Slektshistorisk Förenings medlemstidning, den kommer två gånger om året. Och när Torill var på DIS Väst medlemsmöte i Tanum, så hade hon med sig de tre senaste numren, Nr 2/2006, Nr 1/2007 och Nr 2/2007.
Det första numret för i år har kommit nu i maj månad, det hoppas jag att jag kan köpa i Malmö. Ryktet säger att NSF kommer dit.
Norska Genealogen är motsvarigheten på svenska Släkthistoriskt Forum, på ett ungefär...

 

Genealogen vänder sig, så klart, till norska släktforskare men trots att jag bor i utlandet så är det en tidning som har många intressanta artiklar.
Man kan till exempel i nr 1/2007 läsa om Anna Olsdotter - en inflyttad svenska till Östfold i 1864. Vidare har man en artikelserie som heter Prästnytt, där man skriver om norska präster i äldre tider.
Och så skriver man om de svenska släktforsknings dagarna som har varit i Stockholm och förra året i Halmstad.
Det som jag tycker är extra kul är att man har skrivit en separat artikel om Arkiv Digital och det deras AD Onlinetjänst som man lanserade i Halmstad.

 

Jag har inte hunnit och läsa allt ännu, bara snabbläst mig igenom, så nu har jag något att göra en regnig sommardag.

Det enda minus, ett stort sådant, är att ett av de nummer som Torill hade med sig, hade varit en tur hos norska Posten. Står en medlems namn och adress på baksidan och så har något skrivit dit för hand, retur - död.
Känns lite surt att betala 50 norska kronor för en sådan tidning, men sånt som kan hända antar jag.


DIS Väst Vårmöte

Publicerat: 2008-05-26 kl. 21:26:50

I lördags hade DIS-Väst sitt vårmöte, man hade valt att ha det på Vitlycke Museum i Tanum och då det var såpass nära för min del så tog jag mig en tur dit.
Det var väl ungefär 50 personer som hade letat sig dit, synd att det inte var fler som kom, men att ha ett möte en bit in i maj månad lockar inte folk, finns så mycket annat att pyssla med då.

Vi som var på plats fick i alla fall lyssna på ett mycket bra föredrag av Torill Johnsen. Torill är ordförande i DIS Norge, hon var där som representant för DIS Oslo Akerhus, bäst att skriva det så att inte Laila blir sur :) :)

Tanum 1
Norsk och svensk flagga på plats :)

Tanum 2
Torill i full action :)

Tanum 3
DIS-Torill och DIS-Anita.

Tanum 4
Leta, leta, leta.......

Även Genline var där och pratade, men jag hängde dåligt med då det var en hel del prat om olika finesser och för mig som inte har Genline gav det inte mycket.
Släktdata visade även sina register som man har gratis på nätet, eftersom det är avskrifter man har så skall man alltid titta i orginalboken så att uppgifter man hittade stämmer.

Och så var även Mikael på Arkiv Digital där och visade upp deras AD Online, även denna gång hade han hjälp utav Kajsa. Jag hoppas att de fick några nya kunder som nappade på ett abonnemang på AD Online.

Sammantaget var det en trevlig dag tycker jag. Det som var ett stort minus var lokalen vi var i, det var så varmt där så jag fick nästan inte luft.

Dessutom så avslutades dagen på ett mycket trevligt sätt, Marelius lyckades att dra ett av de lottnummer som jag hade så jag vann första priset.
Och det var ett årsabonnemang på Arkiv Digitals AD Online, vilket passar mig helt perfekt.

Torill hade med sig den bok och de tidskrifter som jag hade beställt, men de skall jag återkomma till i ett senare blogg inlägg.

Okända

Publicerat: 2008-05-17 kl. 22:46:57

Nu har jag äntligen kommit igång igen med att skanna gamla fotografier, jag har lånat två album från Svarteborgs Socken, album som min mormor och morfar har haft.
Och så nu börjar man sitta här med massa kort som ingen vet vem det föreställer.... Suck!

image64image63


Gratulerer med dagen!

Publicerat: 2008-05-16 kl. 23:41:57

Norska Flagga


Foto från Sarpsborg

Publicerat: 2008-05-16 kl. 10:00:04

Ännu ett foto som kommer i repris här på bloggen.

Sarpsborg

Någon som vet vem damen på bilden är?

Ordbok för släktforskare

Publicerat: 2008-05-15 kl. 20:15:23

Det finns en ordbok för oss släktforskare som är väldigt bra.
Den boken jag har är från 2002, men det kom en reviderad upplaga år 2006.

I denna bok är det närmare 20 000 ord, vilka förekommer i exempelvis kyrkböcker och husförhörslängder, som förklaras.
Det finns även kapitel om yrkesbeteckningar och titlar samt genomgång av tysk skrivstil, alfabet och handstil.

Jag klarar mig fint med den "gamla" boken men det är inte helt omöjligt att jag köper den under Släktforskningsdagarna i Malmö, beror litegrann på vad den kostar.
Sveriges Släktforskarförbund vill ju att man köper böckerna i deras Bokhandel på nätet. Jag handlade av dom i början men det slutade jag med får några år sedan, då det finns andra som är mycket, mycket billigare på nätet bland annat Bokus och AdLibris.

Om intresse finns kan jag skriva lite om vilka böcker det finns när det gäller svensk släktforskning. Jag känner så klart inte till alla böcker, men de mest vanliga har jag lite koll på i alla fall.

Eller har jag skrivit om detta tidigare.....Hm...


Bokat och klart

Publicerat: 2008-05-06 kl. 19:35:15

Nu så, nu är hotellrum i slutet av augusti bokat och klart i Malmö.
Jag har läst och hört att det skulle vara svårt att få tag på hotellrum i Malmö denna helg, men det var inga som helst problem för min del. Jag fick precis det hotellet som jag ville, nära centralstationen vilket är perfekt.

Nu tror jag att dessa dagar inte kommer att ge mig så där väldigt mycket, men något skall jag väl kunna snappa upp antar jag.
Mycket kommer ju att vara inriktning på Skåne och Danmark skulle jag tro och det är inte så mycket jag har i de områdena. Fast det klart Danmark kan ju vara intressant med tanke på att min släkt kommer från Bohuslän.
Men prata med danskar är ju inte lätt........

Norge är mer min melodi, och det kommer ett gäng från DIS Norge till Malmö, skall bli kul att träffa dom igen. Nu känner jag väl kanske inte alla som kommer men några av dom i alla fall.
Och denna gång hoppas jag att jag får min bok som jag har beställt, en bok som jag skulle fått på Kroppefjäll om Vestfold turen hade blivit av.

Skall nog kika in och se om det är mer jag kan tänkas behöva, NSFs tidskrifter var det ju också ja.....

Nu börjar jag komma i ordning med allt som jag skall ha gjort.
Jag har en hel del småsaker kvar att göra men den stora biten som är kvar är att skriva några rader om Släktforskningens dag som var i mars månad på vår hemsida.
Nu är ju inte jag någon fena på just detta med hemsidor, så lite problem har jag......

Men Hilding, jag lovar det kommer!


Entréavgift

Publicerat: 2008-05-04 kl. 10:06:24

40 kronor - ja så mycket kostar det för oss besökare i entréavgift till Släktforskningsdagarna i Malmö, nu har man på hemsidan äntligen gjort det synligt.

Rätt eller fel med entréavgift, tja säg det....
Även om det är en del kostnader för att arrangera ett sådant här kalas så tycker jag nog att det inte skall kosta något att gå in. Men säg det arrangemang som är gratis, de är lätträknade, så trots allt kanske det är rätt.......

Jag har enbart varit på Släktforskningsdagarna i Göteborg och Halmstad och där var det ingen entréavgift, jag vet att det kostade några kronor när det var i Stockholm, men hur har det varit på andra ställen tidigare har jag inte en aning om.
Klarade sig Göteborg och Halmstad utan att besökare betalade så ser man ju att det går ändå, men där kanske kommunerna och andra sponsorer gjorde det möjligt.


Kyrkböckerna för Skaraborgs Län klara

Publicerat: 2008-05-01 kl. 21:26:45

Ja det kan man läsa på Arkiv Digitals hemsida, känns toppenbra att ännu ett län är klart.

Det står även:
"Produktionen i Göteborg fortsätter nu med bouppteckningar (fram till ca år 1900) samt de delar av det s k moderna kyrkobokföringsmaterialet (t o m 1937) som är levererat till landsarkivet."

Denna sista rad intresserar mig väldigt mycket, hoppas att Gabriel och Mikael får snurr på det där snart, väldigt snart....

RSS 2.0