"Såpan" fortsätter...

Publicerat: 2008-01-29 kl. 20:43:09
Nu har vi kommit fram till avsnitt sju, eller är det möjligen åtta, när det gäller Forskarstugan i Göteborg.
På Rötters hemsida och deras Förbundsforum är det delade meningar om vad som har hänt, och kanske inte hänt, tyvärr är det ingen sida jag kan länka till eftersom detta förbundsforum endast är till för föreningsmedlemmar.

Däremot så kan jag länka till det som DIS-Väst skriver: Forskarstugan

Så det blir kanske för en utomstånde lite fel att bara läsa en version av det hela, men det är inte mycket jag kan göra åt det.

Summan av allt är dock fortfarande att Forskarstugan i Göteborg kommer att läggas ner.
I och för sig så var det inte så förvånande att det skulle bli så här, har man ett förbund som har dålig ekonomi så skall man nog inte ha egna Forskarstugor.
Synd att DIS-Väst inte har råd att själva ha kvar stugan.

Och visst är det liiiite surt att en bra och fungerande Forskarstuga läggs ner, en "stuga" som dessutom har väldigt många besökare.

Nya tidsgränser

Publicerat: 2008-01-29 kl. 20:06:16
Jag läser på Rötters hemsida, eller nja jag läser den pdf fil som man har länkat till:

"Riksarkivet beslutar att följande tidsgränser ska gälla för publicering av uppgifter om folkbokföring m.m. på Statens arkivs hemsida:

Folkbokföringsuppgifter från kyrkan m.m.

Död och begravningsböcker efter 70 år

Flyttningslängder, konfirmationsböcker till och med år 1980

Lysnings och vigselböcker till och med år 1980. Inom vissa distrikt förekommer anteckningar om sterilisering och liknande. De landsarkiv som vet att sådana uppgifter finns ska undanta dessa böcker. Då gäller en 85 årsgräns.

Födelse- och dopböcker, församlingsböcker inklusive församlingsböcker från fängelser, böcker över obefintliga efter 85 år."

Arkiv Digital i Oslo

Publicerat: 2008-01-26 kl. 19:16:09
Ni som bor i Oslo och är medlemmar i DIS Oslo Akershus, tycker jag skall gå på deras medlemsmöte den 6 februari 2008 kl 18.00 som är på Riksarkivet i Oslo.
Då får Ni nämligen höra ett föredrag med Arkiv Digital och dessutom se hur deras AD Online fungerar, de digitalfotografer orginalböckerna, vilket gör att deras bildkvalite är mycket bra.

Nu vet jag inte vem av grabbarna från Arkiv Digital som kommer till Oslo, men jag antar att det antingen är Gabriel eller Mikael och då tycker jag att Ni helt klart skall hälsa från lilla mig i Uddevalla.

Anbytarforum

Publicerat: 2008-01-24 kl. 21:20:46

Sedan man gjorde om Anbytarforum så har man varit tvungen att registrera sig för att kunna skriva där. En registrering som kräver alla möjliga uppgifter, bara skostorleken som fattas. Eller nja kanske ändå inte....

Jag har i alla fall varit tveksam till att registrera mig där bland annat beroende på att man skall uppge personnummer, jag har liksom inte förstått vitsen med att man skall uppge det när man skall skriva inlägg som handlar om släktforskning.
Nåja, nu har jag tänkt färdigt och reggat mig i alla fall, sen om jag kommer att skriva så mycket där, är en helt annan femma.
Och så återstår det att se om jag blir godkänd till att få skriva där.


HD

Publicerat: 2008-01-21 kl. 18:40:47
Någon gång då och då så brukar jag kika in på HD, Helsingborgs Dagblads, hemsida. De har artiklar om släktforskning.
Idag upptäckte jag att de har en artikel om mina favoritgrabbar...

HD

Svenskforum på Slektsforum....

Publicerat: 2008-01-20 kl. 20:51:03
DIS-Norge har Slektsforum där man kan skriva in efterlysningar och så vidare, det är ett forum jag försöker att hänga med och läsa i, för med lite tur så kanske jag kan ramla på någon som efterlyser någon av alla de mina som åkte till Norge.

Men det är ju så väldigt många olika trådar att läsa i det forumet, så jag sitter och funderar på om det inte skulle kunna vara bra med ett svenskforum där, då kan ju alla i Norge som letar efter sin släkt i Sverige ställa sina frågor där, och då skulle jag snabbare kunna se om det är något av intresse för min egen del och så skulle ju jag kunna ha lättare att hjälpa till också om allt var samlat under ett och samma tak.

Snacka om att vara lat, eller hur?

Temakvällar i Forskarstugan

Publicerat: 2008-01-19 kl. 23:16:18
En gång varje månad så kommer DIS-Väst att ha temakvällar i Forskarstugan i Västra Frölunda.

2008-01-24 Kl 18.00
Seder, Bruk och Tro i Bondesverige
med Kent Andersson

2008-02-28 Kl 18.00
Landsarkivet informerar
"Hur hittar man rättegångsprotokoll och fångrullor"?
"Vad kan du ha för nytta av mantalslängder"?
med Malin Juvas och Ann-Christin Alexandersson

2008-03-27 Kl 18.00
Fördelar med DISBYT och DISPOS
med Charlotte Börjesson

2008-04-24 Kl 18.00
Att forska i Norge
Tips om forskning i Norge
med Niels Hegge

Tänk på att det är föranmälan till alla dessa temakvällar, och det gör man lättast att ringa till Forskarstugan.

15 Mars 2008.

Publicerat: 2008-01-19 kl. 10:51:55
15 mars i år då är det Släktforskningens Dag i Sverige.

Föreningarna anordnar olika arrangemang, jag kommer ju att ha svårt att fånga upp allt vad som händer i Sverige, men det jag vet skall jag försöka att skriva här.
Så Ni som bor i Norge kan ju ta Er en sväng till utlandet.
Kanske kan det bli en sån Harrytur.... :)

Det är bra med en sån gemensam dag, men samtidigt tycker jag att det är lite små tokigt också. Anledningen till att jag tycker så är att man har svårt att få andra föreningarna/företag att komma eftersom dom har egna arrangemang den dagen.

Förra året var vi i Uddevalla Släktforskare på Bohusläns Museum, var cirka 900 som styrde sina steg dit denna dag.
Även i år kommer vi att vara där, och jag hoppas på att det kommer ännu fler besökare än förra året.

Arkiv Digital kommer bland annat att komma till oss, det är ett suveränt bra tillfälle för Er att se hur deras AD Online tjänst fungerar.
Deras tjänst är ju en miljon gånger bättre än Genline och SVAR.

Jag kommer vid flera tillfällen fram till 15 mars att skriva om denna dag på min blogg.


 

Vad vill Ni läsa om

Publicerat: 2008-01-19 kl. 10:18:54

Några av Er bor i Sverige, några av Er i Norge, jag vet inte vilka Ni är som läser min blogg, men många är det i alla fall.

Min fråga är nu:
Vad vill Ni läsa om på min blogg?

Jag vet att jag har flest läsare i Norge, kanske Ni vill ha hjälp att hitta någon släktning i Sverige, kanske vill Ni läsa om något speciellt inom släktforskning.....
Det vore kul om Ni kunde skriva några rader här om vad Ni vill veta, så skall jag göra ett försök med att hjälpa Er.

Jag får många Sverige frågor på DIS-Norges chat, så jag vet att det finns ett stort intresse i Norge av att få veta mer om släktforskning i Sverige, hitta personer och så vidare.
Men ändå är det svårt att veta vad jag skall skriva i min lilla blogg..


Historiska Kartor

Publicerat: 2008-01-18 kl. 22:24:00
I november månad skrev jag några rader om Lantmäteriets Historiska Kartor, men jag får en känsla av att jag skall plocka fram detta igen...

Historiska Kartor

För att söka så får Ni på vänster sida ta fram vilket län det gäller och så vidare för att sedan klicka på sök, sen får Ni zooma in det område som Ni vill få fram uppgifter på, och sen trycka på sökknappen som är under själva kartan.
Och då kommer Ni att få upp det material som finns tillgängligt idag.
Tänk på att Ni måste DjVu-plugin men det installerar Ni väldigt enkelt från deras hemsida.

Rötters Bokhandel

Publicerat: 2008-01-15 kl. 22:38:48
Jag har i Rötters Bokhandel hittat några småhäften/böcker som jag skulle vilja ha, men när jag hade lagt dom i kundkorgen och sen klickade på kassan, så blev det inget inköp.

Orsaken?
Tja, porto och expeditionsavgift blev dubbelt så dyrt som det jag skulle köpa, och det tyckte jag blev lite onödigt dyrt.
Med lite tur kanske dessa finns i Forskarstugan i Göteborg, denna lysande braiga Forskarstuga som kommer att försvinna. Oerhört trist!

Det är sällan jag köper böcker i Rötters Bokhandel, finns billigare alternativ på någon av alla dessa nätbokhandels sidor som finns.

"Klättra" mellan Norge och Sverige är lätt....och svårt

Publicerat: 2008-01-15 kl. 21:43:55
DIS Sverige har något som heter DISBYT och det är en databas som man kan söka efter förfäder. Denna databas har vi som är medlemmar i DIS Sverige byggt upp eftersom vi skickar in uppgifter på det som vi har forskat fram.
Och vi som skickar in uppgifter får med det tillgång till att klättra i släktträden och kan på så sätt fånga upp hela familjer.
DIS Norge har också DISBYT, fast i Norge heter det DIStreff och den är uppbyggd på samma sätt som i Sverige.

Idag i släktforskarlokalen så var det en av våra medlemmar som frågade mig varför han inte kunde klättra i norska DIStreff med det svenska lösenord som han hade.
Tyvärr kunde jag inte svara, eftersom jag inte riktigt visste hur det fungerande, jag är ju medlem i båda länderna så jag använder ju respektive lands lösenord.

Men på DIS Sveriges hemsida står det:
Ditt svenska DISBYT-lösenord gäller i både Finland och Norge.

Sagt och gjort, jag testade att logga in i på norska DIStreff med mitt svenska lösenord och minsann det fungerade helt perfekt. För att få det att fungera så kanske man måste ha lämnat in uppgifter till svenska DISBYT, hittar dock inget om en sådan uppgift på hemsidan.
Men det kan vara en orsak till att det fungerade för mig, men då borde det ju ha fungerat för Per-Åke också, för jag har bestämt för mig att han har lämnat in DISBYT-utdrag också.

Inte lätt med lösenord i två olika länder.

Nicolai Pedersen Del 2

Publicerat: 2008-01-15 kl. 21:22:12
Jag skrev ju om Jenny i mitt förra blogginlägg, jag trodde att det kanske kunde vara en syster till alla bröderna Nicolaisen, men det är jag tveksam till.
Orsaken till det är att jag har hittat ännu en bror, och med tanke på att uppgiften jag fick från början att det skulle vara 8 barn så....
Nåja, här är i alla fall ännu en Nicolaisen:

Nilinis Henry hittade jag i: Vestfold fylke, Sande, Klokkerbok nr. 4 (1895-1918), Fødte og døpte 1908, side 90
Länk: Nr 19

Och jag letar vidare......

Niklas Pettersson i Sverige blev Nicolai Pedersen i Norge eller...??

Publicerat: 2008-01-12 kl. 11:10:30
Jag bad en släktforskare här i stan att skicka en e-post till mig på de personer han hade som lämnade Sverige och åkte till Norge.
Han hade mailat en person i Norge och frågat om man kunde hjälpa att hitta något, men inte ett ljud har han hört från dom.
Så jag tänkte kanske att jag kunde försöka istället.....

Jag "plockade ut" en person från listan, nämligen denne man som hade följande information:

Niclas Pettersson

Född 1849-01-19 i Kopperöd, Berfendal (O).

Till Norge 1886.

Tippoldefar till Mette Gjertsen. Åtta barn.

Gift 1886 i Sande, Norge
med

Inger Olena Jeremiasdotter


Jag började leta i vigselboken för Sande och i Vestfold Fylke, Sande, Ministerialbok nr. 6 (1878-1888), ekteviede 1888, sida 242 hittade jag dom.

 

De gifte sig 1888.06.20 - Länk till vigseln Nr 14


Jag går vidare och letar i 1900 tellingen och hittar inte Niklas när jag söker där, så jag börjar leta i födelseboken för Sande och hittar i, Vestfold fylke, Sande, Ministerialbok nr. 6 (1878-1888), Fødte og døpte 1888, side 122, en son som heter Peder född 1888.10.05. Länk: Nr 49.
Jag ser fadern heter Nikolai Pedersen och modern heter Inger Olea Jeremiasdotter, namnet stämmer ju inte exakt mot vad som står i vigselboken. Ej heller födelseårtalet, men det är tillräckligt intressant för att jag skall söka i 1900 tellingen igen.

Nu hittar jag Nicolai Pedersen, denne man har dessutom födelseårtal 1848 och stämmer ju bättre överens med uppgiften jag hade från början...
Länk till 1900-tellingen: Nicolai Pedersen


Jag ser att det är ännu fler barn och då återvänder jag till födelseboken igen, för att se om jag på något sätt kan hitta en tråd som gör att det är rätt Nicolai/Niklas jag har hittat.

I Vestfold fylke, Sande, Ministerialbok nr. 7 (1888-1903), Fødte og døpte 1891, side 23, hittar jag sonen Hjalmar, länk: Nr 23
Nu har Nikolai helt plötsligt födelseår 1849, exakt samma som i Sverige.

Jag fortsätter mitt letande i födelseböckerna och hittar:

Alexander
i Vestfold fylke, Sande, Ministerialbok nr. 7 (1888-1903), Fødte og døpte 1894, side 50, länk Nr 23

Johan
i Vestfold fylke, Sande, Ministerialbok nr. 7 (1888-1903), Fødte og døpte 1896, side 71, länk Nr 39

Jakob Martinius i Vestfold fylke, Sande, Ministerialbok nr. 7 (1888-1903), Fødte og døpte 1899, side 101, länk, Nr 36

Jeremias i Vestfold fylke, Sande, Ministerialbok nr. 7 (1888-1903), Fødte og døpte 1902, side 115, länk Nr 19

Ingvald i Vestfold fylke, Sande, Ministerialbok nr. 8 (1904-1921), Fødte og døpte 1905, side 8, länk Nr 13

Vad tror Ni kan det vara rätt familj jag är på spåren?
Kanske någon av mina norska släktforskarvänner har andra idéer.

Jag har nu börjat lite smått att söka i DIS-Norges Gravminner och har hittat en Jeremias Nicolaisen begravd 12 augusti 1982, ligger begravd i Sem, Tönsbergs Kommune. I samma grav hittar jag även Peder begravd 1952, Aleksander begravd 1972 och Jenny begravd 25 juli 1995.

Hjalmar Nicolaisen född år 1891 död och begravd år 1961 i Sande. I samma grav ligger även Ingvald Nicolaisen född 13 december 1904 och avliden 30 oktober 1993, begravd samma år.

Jenny borde nog vara en syster till dom eller...??

Jag fortsätter mitt letande.....


Kvinnohistoria

Publicerat: 2008-01-10 kl. 22:02:45
På Proveniens hemsida hittade jag denna länk:

Kvinnohistoria

Länsbokstäver

Publicerat: 2008-01-10 kl. 21:43:24
Varje län i Sverige har ju en länsbokstav, nu kom jag på att det kanske är bra för mina norska släktforskarvänner att veta vilket län som har vilken bokstav, så här kommer det en lista.

AB     Stockholms län
C      Uppsala län
     Södermanlands län
E       Östergötlands län 
F      Jönköpings län
G      Kronobergs län
H      Kalmar län
      Gotlands län
     Blekinge län
      Kristianstads län
     Malmöhus län
     Hallands län      
O      Göteborgs och Bohus län
P      Älvsborgs län
R      Skaraborgs län
      Värmlands län
      Örebro län
U      Västmanlands län
W     Kopparbergs län
     Gävleborgs län
     Västernorrlands län
Z      Jämtlands län
AC    Västerbottens län
BD    Norrbottens län


Det är inte många länsbokstäver jag kan, vet väl de närmaste runt mig, men sen är det stopp.........

 


Släktforskarnas Mötesplats.....

Publicerat: 2008-01-09 kl. 21:41:42
...ja så heter en sida på nätet som jag har hittat.

Det känns inte som det är en sida som har så många besökare, eller så har jag haft oturen att komma dit när ingen annan är där.
Finns till och med en släktchat, skulle vara intressant och se hur många som använder den, för även där brukar det vara väldigt tomt på släktforskare när jag loggar in där.

Länk: Släktforskarnas Mötesplats

Forskarstugan - en succé som upphör...

Publicerat: 2008-01-09 kl. 17:31:20
Forskarstugan - en succé som upphör...

Usch, så trist.

Stockholms Stadsarkiv

Publicerat: 2008-01-09 kl. 17:06:07
Sedan någon månad tillbaka har Stockholms Stadsarkiv en ny sökfunktion när det gäller att söka i Rotemansarkivet.

Länk: Söka i Rotemansarkivet

Nu är inte hela Stockholm med i Rotemansarkivet, men det finns att läsa på deras hemsida vad som är med och inte.
Klicka på Register och Databaser, därefter på Rotemansarkivet som finns i vänster spalten.

Stockholmskällan kanske kan vara en sida att besöka för Er som undrar över något i Stockholm, denna sida har jag själv inte varit på så mycket, så jag vet inte om den är bra eller ej.

Länk: Stockholmskällan


Uddevallabloggen

Publicerat: 2008-01-09 kl. 16:54:56
Uddevallabloggen, det är en suveränt bra blogg, en blogg som Ni skall besöka om Ni vill ha reda på mer om Uddevalla och dess historia. Det finns många artiklar där nu och fler kommer hela tiden.

Länk: Uddevallabloggen

Undra om det finns andra som bloggar om just sin stad.
Någon som vet?

Utgångspunkten

Publicerat: 2008-01-09 kl. 16:31:55
Tror jag har skrivit om det förr men......

Utgångspunkten är något som Bohusläns Museum har startat upp för ett bra tag sedan.

På hemsidan kan man läsa om olika besöksmål, berättelser och så vidare. Det har kanske inte så mycket med släktforskning att göra men det är en intressant sida att besöka ändå.

Man kan till exempel läsa om Kongeveien

Söka själv kan man också göra och då kan man läsa om många olika platser som till exempel Aröds Kvarn, Gustafsberg, Bärfendals Kyrka, Gotte-Lars stuga, S:t Olavs Valar.

Jag tror att alla platser som man kan läsa om finns även som broschyr, dom man kan hämta gratis på Bohusläns Museum. För den som nu har vägarna förbi där....

Och är det någon broschyr som Ni absolut vill ha och inte bor i närheten kan jag ju skicka den till Er i så fall...

Nordisk ordbok

Publicerat: 2008-01-09 kl. 16:14:33
Det är några bloggar som jag försöker att läsa med jämna mellanrum och det gör att man fångar upp lite av varje när det gäller släktforskning.

Och tack vare att jag läste Lederbloggen till DIS-Norges ordförande så fick jag med mig att det nu finns en nordisk ordbok.
Det känns som detta kommer att kunna bli ett bra hjälpmedel för oss släktforskare.

Länk:  Ordbok

Bloggtorka....

Publicerat: 2008-01-09 kl. 15:49:42
Nu är det bloggtorka, eller vad man nu kan kalla det. Jag har ingen som helst aning om vad jag skall skriva därför har det varit väldigt lugnt på min lilla blogg den sista tiden.

Få se vad jag kan hitta på.....

Hm....

Död och Begravningsboken

Publicerat: 2008-01-03 kl. 20:59:41
Nu så, nu skall vi se om jag klarar av att få ihop några rader om Död och Begravningsboken.

I Husförhörslängderna står det oftast när en person avlider och då går man till dödboken, för att få reda på mer upplysningar. Det är inte alltid att det står när den avlidne dör, men då får man snällt bläddra sida upp och ned i dödboken.

Död och Begravningsboken kallas F, och den finns från år 1688, på ett ungefär. Från början så fördes dödsanteckningarna tillsammans med födelse och vigselböckerna och då heter boken C.

Dödboken förs i kronologisk ordning efter död eller begravningsdagar. Man skriver den dödes namn, var man bodde, ålder och dödsorsak. Ibland kan även föräldrars namn vara med om det rör sig om barn som avlider.

Vi har även en sökbara cdskiva med personer som har avlidit mellan åren 1947-2006, den hjälper ju till väldigt mycket för att fånga upp personer i nutid. På den skivan kan man även få reda på när personer till exempel har gift sig.
Jag kan inte garantera att uppgifterna är korrekta men man får i alla fall en liten vink om vad som tänkas kan ha hänt.

Detta var några få rader om Dödboken, är det något Ni undrar över så skriv en kommentar så skall jag försöka svara.

RSS 2.0