När livet tog en omväg

Publicerat: 2011-09-17 kl. 21:57:50
När livet tog en omväg är titel på boken som handlar om Kroppefjäll Sanatorium.
Man får bland annat reda på hur sanatoriet kom till, hur det sociala livet var, patienter som berättar. Det är en mycket bra bok enligt mig som dessutom har fantastiskt många bilder.
Boken är på 230 sidor och författarna till boken är Per-Olof Lampers och Kerstin Ljungqvist.

I juni månad skrev lokaltidningen en mycket bra recension av boken som jag länkar till, för en gång skull så är jag helt överens med personen som recenserar boken.

Länk: Välfylld bok borde få efterföljare.


Boken kan man bland annat köpa hos Bokus:

Länk: När livet tog...

Konfirmandbok

Publicerat: 2011-09-17 kl. 00:15:44

Konfirmander i Torp och Valbo-Ryr 1901-2000, så heter den bok som kom i slutet av förra året och när Torps Sockenförening hade sin årliga loppis och café i Torps gamla skola i somras så passade jag på att åka dit och köpa boken.

Som inledning i boken läser jag:

"I arbetet med sockenböckerna om Torp och Valbo-Ryr fick vi in många bilder på konfirmandgrupper. De var så många att det skulle ta för stor plats att ta med alla i en sockenbok. Därför mognade under sommaren 2009 beslutet att starta ett samarbete mellan Torp och Valbo-Ryrs sockenboksföreningar för att ge ut en bok med enbart konfirmationsbilder från 1901 till 2000.

Målsättningen var att kunna presentera 95 % av alla bilder. Tack vare alla personer som har hjälpt till att jaga kort, har vi lyckats till 100 %."

Det är totalt 3350 personer som har konfirmerats under denna tid och cirka 2330 har man identifierat, svårast att identifiera har naturligtvis de äldsta korten varit.
I boken kan man även läsa om både Torp och Valbo-Ryrs kyrka, om vilka som var konfirmationspräster, det finns även bilder på prästerna.
Det är ett imponerande arbete som man har gjort.

För den som är intresserad av boken så kostar den 400 kr och finns att köpa hos respektive sockenboksförening.

 (Ber om ursäkt för den dåliga kvalitén på bilderna)


Okänd dam från Östfold

Publicerat: 2011-09-10 kl. 22:38:26
När jag nu är i farten och skriver om Östfold Fylke så måste jag än en gång lägga ut en bild på en okänd dam. Enligt kortet så är det taget i Sarpsborg.
Det enda jag vet är att kortet fanns i min morfar och mormors fotoalbum som båda var från Svarteborgs Socken i Bohuslän, men om detta är en släkting till mig eller bara en dam som var bekant med min morfar och mormor det står skrivit i stjärnorna.Så finns det någon som vet vem denna dam är så skulle jag bli väldigt tacksam om Ni kontaktade mig.

Säsongens första medlemsmöte

Publicerat: 2011-09-10 kl. 22:18:59
Jag hoppas att jag kan få tillbaka lite glöd för släktforskningen igen nu när hösten är i antågande och förhoppningsvis kan jag skaka liv i min blogg igen men vi får väl se hur jag lyckas med detta.

Jag är medlem i ett antal föreningar som är förknippat med hembygd och släktforskning runt om i Sverige, vilket gör att jag inte kan medverka vid alla medlemsmöten, men de föreningar som är inom rimligt avstånd har jag läst vad de har för olika aktiviteter nu i höst. Och detta resulterade i att jag drog till Norge i onsdags, det var DIS-Östfold som hade säsongens första medlemsmöte.

Jag är sedan många år medlem i DIS-Norge, jag skulle även vilja vara medlem i några av DIS-Norges lokallag men det har jag som utlänningen ingen möjlighet till, men till Östfold fylke drog jag ändå.
Jag chansade på att jag var välkommen trots allt.
DIS-Östfold har sina medlemsmöte i Bøndernes Hus i Råde, vilket är cirka 4,5 mil in i Norge. Kvällens tema var "Å finne aner i Amerika" och det var DIS-Norges ordförande som skulle hålla föredraget.

Jag har väldigt många som åkte till Amerika och alla bodde i Bohuslän vilket gör att några åkte till Amerika från Norge, så jag tyckte det skulle vara mycket intressant att höra ett norskt föredrag om detta.
Det var mycket folk som hade kommit och det var ett bra föredrag och fick jag minsann med mig några nya tips hem också, jag undrar dock om jag klarar av hitta något "over there".

DIS-Östfolds ordförande


DIS-Norges ordförande

RSS 2.0