Jag har en dam "över".

Publicerat: 2007-07-24 kl. 18:02:45
Idag har jag varit på Foss Pastorsexpedition, jag har hur mycket som helst att leta upp där, men jag får ta det som jag hinner med innan böckerna kommer att "försvinna" till Göteborg.

Tack vare mitt letande så sitter jag med en dam för mycket, eller nja, riktigt så illa är det inte. Men jag har ett namn, årtal och så vidare som jag inte vet var jag skall placera in.
Damen i fråga, Gerda Emilia Sjögren, bor tillsammans med Brita Stina Carlsdotter i Sanne Socken, Bohuslän och det framgår inte någonstans vad de har för relation.
Jag har även varit inne på Släktdatas register för att se vem som var föräldrar till Gerda, men de namnen är även dom helt obekanta för mig.
Jag får göra notering om "tanten", för någon gång kommer jag att få ihop den pusselbiten.

Imorgon är det Uddevalla Pastorsexpedition som gäller igen.

Kyrkböcker - snart på E6:an

Publicerat: 2007-07-20 kl. 20:28:19
Både igår och idag har jag varit på Pastorsexpeditionen och letat i diverse kyrkböcker. Jag lyckades att hitta det jag sökte, så nu har jag fått ordning på en bror till Olena, bara resten kvar... :)

Hörde att Landsarkivet i Göteborg skall komma och hämta alla kyrkböcker den 1 augusti, så då har man ingen möjlighet att kunna läsa i orginalböckerna något mer.
Det kommer att finnas på mikrokort, men frågan är när det kommer. Det känns som det kan ta flera år innan det blir aktuellt.
Landsarkivet skall ju plocka alla kyrkböcker som finns i Bohuslän ner till sig, så det kommer att rulla många värdefulla böcker på E6:an i höst.
Jag hoppas att det dröjer ett tag innan de kommer till Foss och hämtar, jag skulle behöva dit ett antal gånger till och leta.
Och med lite tur så kommer de inte till Uddevalla den 1 augusti heller....

Nytt om Munkedal

Publicerat: 2007-07-19 kl. 16:57:03
Då har jag köpt ännu fler broschyrer, denna gång är det fyra stycken som handlar om Munkedals Kommun. De kostade 20 kronor styck, så det var ju väldigt billigt tycker jag.

Broschyrerna heter: "Kyrkor i Munkedals Kommun Bohuslän", "Historisk guide Munkedals Kommun Bohuslän", "Fornminnen i Munkedals Kommun Bohuslän" och "Kulturella byggnader i Munkedals Kommun Bohuslän".

Kommunen har plockat materialet från diverse andra olika källor, som tex Sockenböckerna, Hembygdsföreningar, Länsstyrelsen, Bohusläns Museum och andra böcker som har blivit utgivna.
Trots att det är "hopkok" av material så har man lyckats att få ihop det på ett mycket bra sätt, jag har visserligen inte läst "orginalmaterialet" själv, men detta känns helt okej ändå.
Och kommunfolket har själva varit ute och åkt runt till de olika platserna och tagit kort, finns dock några få undantag, tror jag.

Trots att det finns Sockenböcker och andra källor, så är detta ett bra sätt att lyfta fram kommunen på, det är inte många som orkar att läsa sig igenom massa olika tjocka böcker för att komma fram till det man söker, så dessa fyra små broschyrer kan förhoppningsvis sätta lite mer ljus på vad som finns i Munkedals Kommun.
Lätta att läsa är de också, det är bra textstorlek tycker jag.

Kulturminnen/Kulturminner

Publicerat: 2007-07-18 kl. 17:53:32
Nu har jag köpt ännu ett litet häfte, Småvägarnas Kulturminnen/Småveienes Kulturminner. Det är en guide till 25 besöksmål i gränsbygderna, Bohuslän, Dalsland och norska Östfold.

Detta häfte, som är på totalt 50 sidor, berättar om 12 olika platser i Sverige och 12 i Norge, och så är det sista "målet" Blå-Gröna vägen.
Man skriver om hur man kommer till de olika besöksmålen och så är det en liten historietext till varje också. Och i mitten av häftet är det en karta så man kan följa exakt var i området man är, om man är osäker.

Vad jag kan förstå så är det Gränskommittén som har tagit fram guideboken, och så verkar det som det är Tanums Kultur och Fritidsnämnd som är ansvirg utgivare.
Jag köpte mitt häfte på Bohusläns Museum.

Sen kan man ju undra när man skall få tid till att läsa alla dessa tidskrifter och häften jag köper på mig...

Nu är det släktforskning som gäller resten av kvällen, hade tänkt en tur till Pastorsexpeditionen imorgon, så jag vill ha fram namn och årtal på de jag skall försöka att hitta där.


Nya bloggar

Publicerat: 2007-07-11 kl. 21:54:23
Ikväll har jag upptäckt två nya bloggar. Jag hade ingen aning om att det fanns en UddevallaBloggen och en Blogg Bohuslän
UddevallaBloggen skall bli mycket intressant att läsa, jag skall sätta mig och läsa igenom hela bloggen vid tillfälle.

Årsbok och cdskivor

Publicerat: 2007-07-10 kl. 21:09:47
Idag med posten fick jag Släktforskarnas Årsbok 2007, och jag som inte ens har läst de senaste årens böcker. Det får bli ett projekt när jag blir pensionär.....
Och från Arkiv Digital fick jag idag, de kyrkböcker som jag beställde i helgen, de har en suveränt bra service måste jag säga.
Jag skulle behöva köpa fler, men det får faktiskt vänta till hösten.

På jakt.

Publicerat: 2007-07-09 kl. 21:11:18
Nu är jag på jakt igen.
På jakt efter mer släkt, jag har både igår och även idag haft näsan i Svarteborgs Kyrkoböcker för att se om jag kan få bättre kontroll på Olena Tobiasdotters syskon.
Jag har inte riktigt lyckats, jag har tappat bort en syster på vägen. Jag vet inte var hon försvann, så jag får gå tillbaka och kolla i husförhörslängderna igen.
Någonstans är hon........
Det är nästan så jag hoppas på dåligt väder nästa vecka, då kan jag ju med gott samvete sitta inne och släktforska.

Here we go again.... :)

Publicerat: 2007-07-08 kl. 16:57:07
För någon dag sedan fick jag mail från Einar i Larvik, han hade i sin tur fått ett mail från USA. Det var en man som talade om att vi var släkt med han.
Så nu har jag fått en hög nya namn och årtal att knappa in i min dator.
Synd bara att man är så ruggigt dålig på vilka städer som tillhör vilken County, och sen är det ju frågan om vilken stat det är också.
Tur att internet finns, jag får ju söka varje gång där.

På tal om USA, idag fick jag mail från Brett som talade om när han och hans familj skall komma till mina trakter. Så söndagen den 29 juli skall jag visa dom runt här. Efter det skall dom vidare till Oslo.
Han skrev även att han förmodligen ringer mig ikväll.
Så då skall han än en gång få höra dåliga engelska......

RSS 2.0