Stenehed - Bohusläns eget Stonehenge

Publicerat: 2007-06-25 kl. 20:13:55

I en lång krökt rad står de där. Nio stycken tysta, höga skepnader. De strävar mot himlen, visar mot solnedgången och mäter tiden.

Ja, så står det i en av de broschyrer som Bohusläns Museum har tagit fram om besöksmål i Bohuslän.

Vidare kan man läsa:

Vid gravfältet Stenehed i Munkedals kommun ligger en av landets märkligaste fornlämningar. Omkring en kilometer sydväst om samhället Hällevadsholm, intill ett storslaget järnåldersgravfält med högar, stensättningar, resta stenar, en skeppssättning och en domarring står nio bautastenar resta på en lång rad.
En bautasten är en hög, smål rest sten som ofast har använts för att visa var en grav finns.

Det som gör bautastenarna på Stenehed speciella är hur de har placerats. De står i en lång, något krökt rad, där stenarna blir högre och högre i riktning från norr mot söder.

Om man tittar i stenradens riktning kan man vid sommarsolståndet se solen gå ner över Kleveberget cirka två kilometer bort. Kanske har bronsåldersröset där använts som riktmärke. Någon exakt datering av stenraden finns tyvärr inte, eftersom inga arkeologiska utrgrävningar har gjorts. Men gravfält av den här typen brukar oftast dateras till omkring 400-600 e Kr.

En helt annan förklaring till stenraden finns i den gamla sägnen om kung Rane och drottning Hud:

Drottningen hade blivit imponerad av den modige kung Rane och ville gärna gifta sig med honom. Kung Rane tacakde först ja, men när drottningen och hennes bröllopsfölje kom till Raneborg, hade han ångrat sig.
Istället för att förbereda bröllopet hade han ridit ut på jakt.
Drottning Hud blev så arg över sveket att hon lät storma och bränna hans borg. När hon red bort ifrån de svarta rykande ruinerna ska hon ha sagt: "Hittills har du kallats Raneborg men hädanefter skall du heta Svarteborg". Kung Rane, som på långt håll sett lågarna från sin brinnande borg, förföljde raskt den flyende drottningen och hämnades genom att låta mörda både henne och hennes följe.

Detta skedde enligt sägnen just på den plats som nu heter Stenehed. Stenraden sägs sedan ha rests till minne av de dödade personerna. Ingar arkeologiska utgrävningar har gjorts på själva gravfältet och därför kan vi inte säkert veta vad som gömmer sig under marken.
Stenarna kan naturligtvis ha använts som astronomisk kalender och ändå markera gravar. Men om det verkligen är den olyckliga drottning Huds bröllopsfölje som begravts här lär vi aldrig få veta.
Vid Huds moar norr om Rabbaldshede ligger den s.k drottningstenen som också sägs markera den plats där drottning Hud slogs ihjäl och begravdes av kung Rane.

Visst är detta en spännande saga och sägen..


Bild 34

Publicerat: 2007-06-24 kl. 21:37:07
Äh, lika bra att jag lägger ut ett av alla de kort som jag skannade idag.
Detta kort vet jag inte vem det föreställer och jag har heller ingen aning om vad det är för uniform han har på sig.
Någon som kan komma om tips vad det kan vara för uniform....


image7


På baksidan av kortet finns det ingen annan information.
Sen om någon undrar varför jag skrivit bild 34 i rubriken så beror det på att jag i min dator har numrerat alla korten jag skannade idag. Jag måste försöka att ha lite ordning på det.

Foton ännu en gång

Publicerat: 2007-06-23 kl. 22:07:01
Jag har ju på DIS-Norges Slektsforum skrivit ett inlägg om foton som är tagna i Norge men som jag inte vet vilka som är på, det känns som det är läge att lägga ut korten igen eftersom några kanske har svårt att hitta dom i min blogg.

Foto taget i Sarpsborg, fotograf förmodligen Chr E Larsen

Sarpsborg


Foto taget i Tönsberg, fotograf Th Larsen

Fotograf Th LarsenTönsberg

Foto taget i Tönsberg, fotograf H Angell

Fotograf H Angell Tönsberg


Det hade ju varit väldigt kul om någon hade haft en susning om vilka dessa tre personer är.


Ikväll har jag verkligen försökt

Publicerat: 2007-06-23 kl. 21:59:03
Ikväll letar och letar jag men inte mycket hittar jag. Känns lite tröttsamt, men så är det i släktforskningens värld.
Jag har tagit tag i alla mina plastfickor, jag har nämligen en plastficka för varje person som vill ha hjälp med att hitta sina släktingar i Sverige och Norge.
Jag måste ha det så, annars har jag inte en chans att komma ihåg vilka som vill ha hjälp med vad.

Det värsta är att det börjar bli många plastfickor. Min egna släktforskning har legat nere ett bra tag nu, eller nja, jag har ju ögonen öppna om jag är och letar i kyrkböcker där jag vet att jag har släkt.
Jag måste snart börja scanna alla de korten som finns i de två fotoalbum som jag har lånat. Det är rätt många kort så det kommer att ta sin tid.

Var ju en sväng till jobbet idag, jag fick röjt undan en hel del på mitt skrivbord, dock är det en massa kvar, men jag orkade inte att jobba mer än 7 timmar idag.

Nu tillbaka till mitt letande i kyrkböckerna.

Sveriges Dödbok 4

Publicerat: 2007-06-21 kl. 21:32:24
Förra fredagen så beställde jag cd skivan Sveriges Dödbok 4, med lite tur kunde jag ju få den innan midsommarhelgen.
Men det har inte dykt upp någon skiva så jag får klara mig till efter helgen.
I normala fall så brukar förbundet klara av att skicka iväg det man beställer så man har det inom en vecka, men nu när den nya dödboken har kommit så har det nog blivit mycket att göra för dom.
Och det är ju bra, för förbundet verkar behöva varenda krona, deras ekonomi är inte mycket att skryta med om jag har förstått saken rätt.
Den version av dödboken som nu har kommit sträcker sig från 1947 och fram till 2006, det är ju en tidsperiod som är svår att fånga upp, så denna skiva hjälper till en hel del.

Kyststien Östfold - Kuststigen Bohuslän

Publicerat: 2007-06-10 kl. 21:43:09
Nu har jag köpt boken "Kyststien Östfold - Kuststigen Bohuslän, eller nja bok och bok förresten, det kan man nog knappast kalla det.
Det är ett häfte som man har tagit fram för den som vill vandra i Bohuslän och Östfold, man berättar lite om olika stigar och se ger man lite tips om vad man kan upptäcka i just det området.
Dessutom så finns det en karta för varje plats, det är totalt 23 olika stigar/platser som man beskriver.

Jag kan ju inte påstå att jag skall vandra någon av dessa, men jag köpte den ändå eftersom det kunde vara intressant att lära sig mer om ställena och kolla på kartorna är ju alltid intressant, speciellt det som är på
Östfold sidan. 
Med lite tur kanske jag kan fånga upp något till min släktforskning......

Kort från Sarpsborg, Norge

Publicerat: 2007-06-05 kl. 20:44:24
Här kommer det tredje och sista kortet (tror det är det sista) från Norge.

Det står ingenting på baksidan, däremot är det en stämpel på den högra sidan av kortet. Jag har plockat fram förstorningsglaset och kommer då fram till att det bör stå Chr.E.Larsen, Sarpsborg.

image5

Fotograf H Angell, Tönsberg Norge

Publicerat: 2007-06-05 kl. 20:32:19
Nu har jag hittat ytterligare kort från Norge i min mormor och morfars fotoalbum, jag som trodde att det bara var ett kort från vårt grannland.....
Så fel jag hade...

image3


Och baksidan ser ut så här: (Om det nu kan vara av intresse...)

image4

Baksida

Publicerat: 2007-06-05 kl. 20:27:00
Baksidan av kortet som jag la in igår kommer här. Jag vet inte om det kan ge några mer ledtrådar.


image2

Fotograf Th Larsen, Tönsberg Norge

Publicerat: 2007-06-04 kl. 18:52:21

Jag har ett helt album med gamla kort som fanns hos min mormor och morfar i Svarteborgs Socken. Jag tänkte jag skulle skanna allihopa, det kan ju vara roligt att ha dessa kort.
Det är på väldigt få kort som det står vem det är, så jag har ett jättearbete att försöka spåra dessa människor.

Men jag visar nu ett kort som är tagit i Tönsberg, Norge. Med lite tur så kanske mina norska släktforskarvänner har något tips att komma med.

Tönsberg, Norge


En poäng......igen....

Publicerat: 2007-06-02 kl. 08:42:45
Igår blev det en poäng igen för Oddevold. De åkte på ett mål i baken i sista tilläggsminuten, åh att det skall vara så svårt att vinna en match för grabbarna.
Men igår var det trots allt rättvist med oavgjort, men det känns surt eftersom det var så nära.....

Men fy vilken väder det var i Mellerud, det regnade och blåste rätt rejält under första halvleken, och som det hade regnat under dagen. Planen var riktigt riktigt blöt, på ena sidan av planen så stannade bollen när man försökte sig på att passa den.

Jag sitter och funderar på om jag skall ta mig ner till Göteborg idag, jag får fundera ett tag till......

Och hur i hela friden kunde jag vakna halv åtta imorse, dessutom på en lördag.......

RSS 2.0