Lyckat i Norge

Publicerat: 2007-10-28 kl. 15:43:39
Igår hade Norge sin stora Släktforskningsdag, det verkar som det har varit väldigt lyckade arrangemang runt hela Norge.
I Oslo har man i år satsat på två dagar och idag söndag har det kommit mer folk än i går, DIS-Väst är i Oslo denna helg och här kan man läsa vad de har gjort, Osloblogg
För egen del så har jag suttit vid datorn och DIS-Norges chat, för att försöka hjälpa till om det kom några Sverige frågor den vägen.

Ordförande/Leder i DIS-Norge har en blogg också, där skriver hon om vad som har hänt och vad man har för idéer och tankar. Lederblogg

Släktforskardag 27 oktober

Publicerat: 2007-10-24 kl. 22:05:50
Ni som inte har möjligt att åka till Norge på lördag och deras släktforskningsdag kan ta sig en tur till Borås istället, där har man sin stora släktforskardag.
I Borås kommer bland annat Arkiv Digital och DIS-Väst att vara.
Alla Ni som inte har sett Arkiv Digitals AD Onlinetjänst skall verkligen passa på att åka till Borås. Det är toppenbra kvalite på deras bilder och så har de dessutom fotograferat av orginalkyrkoböckerna. Bara att slippa SCB utdragen som Genline har är värt mycket, i alla fall enligt mig.

Ikväll var jag för första gången på Berättarafton på Bohusläns Museum, man visar gamla kort på Uddevalla och så skall vi besökare berätta vad vi vet om platsen och så vidare.
Sen kan jag inte bidrag med någonting alls eftersom jag är för ung, men det var mycket intressant att sitta och lyssna på vad som berättades och även se på alla gamla kort.
Nästa tillfälle är 28 november kl 18.30, så alla Ni som har möjlighet att ta Er dit, gör det. Det är mycket intressant.

Ännu en gång

Publicerat: 2007-10-24 kl. 10:38:57

Igår var jag på Landsarkivet igen och det var en hel del folk där.
Man får inte ha med sig väska in i Forskarsalen och det kan jag förstå eftersom folk skulle ha lättare att ta med sig mikrokort och dylikt. Så igår hade jag armarna fulla när jag steg in i Forskarsalen, det var dator och sladdar och annat smått och gott.

Jag försöker ju att hitta lite mer information om personer i Kville och det är inte det lättaste eftersom alla kyrkböcker är borta, tack vare en brand i början av 1900 talet.
Landsarkivet har fått in avskrifter från Mantalslängder från 1820 och fram till 1905 och trots att jag letade så hittade jag inte det jag sökte.
Får göra en ny insats där vid ett annat tillfälle.

Att leta i Göteborg är inte lätt, många olika rotar och sånt som jag inte är van vid, men jag försökte en stund igår. Det är runt 1900 och framåt som jag vill hitta personer, och med hjälp av Landsarkivets mikrokort och Arkiv Digitals AD Online så kom jag en liten bit på väg i alla fall.
Det var rätt bra att ha både mikrokorten och AD Online intill sig, var ett par smånötter jag knäckte på det sättet.
Sen har jag många Göteborgsnötter kvar att knäcka....


Lyckat

Publicerat: 2007-10-21 kl. 13:11:33
Jag tog mig en sväng till Landsarkivet när jag var i Göteborg sist, och jag hade tur för den som satt på expeditionen var inte den där tvärsura människan som jag råkade ut för sist.
Nu var det en mycket trevlig herre som satt där och som dessutom förklarade lite för mig.
Han sa dessutom att de hade AD Online nu, han trodde nog att jag skulle fråga vad det var men se det gjorde jag ju inte.
Nu har de dessutom fått in några datorer i Forskarsalen, det tycker jag är mycket bra. Och fler skulle det bli om jag nu fattade han rätt.

Jag har ju vetat om att de har haft utdrag ur Emigrantregister i pärmar, men nu tittade jag lite närmare på vad de hade för att se om det kunde vara något av intresse för mig.
Det fanns även en del utdrag från svenskar som flyttat till Australien, bland annat ett Personregister över svenskar som antagit australiskt medborgarskap från ca 1840 och till 1940.

På tal om AD Online, jag var en sväng in på Stadsbiblioteket på Götaplatsen för att kolla om de hade kvar Mikrokorten för hela Bohuslän och det var kvar. Visserligen bara SCB utdragen för den perioden men bättre det än ingenting.
Och när jag nu var på biblioteket så frågade jag om de hade AD Online och damen jag frågade såg ut som ett levande frågetecken. Men nu vet hon i alla fall vad Arkiv Digital och AD Online är för något... :)

Polisunderrättelser

Publicerat: 2007-10-17 kl. 23:28:07
Under släktforskningsdagarna i Halmstad så köpte jag Polisunderättelser från år 1874 och fram till år 1900. På dessa cdskivor kan man hitta, efterlysta och häktade personer, frigivning av fångar med mera med mera.

Tyvärr är det inga sökbara skivor utan man får sitta och läsa igenom varje blad för sig. Men har alltså digitalfotograferat de "polisunderrättelserdokument" som utgavs under dessa år.
Nu har jag sett att de har ett register i slutet av varje skiva som kanske kan underlätta det hela, men om det registret är bra eller ej vet jag inte då jag inte har testat det ännu.
Jag har bara suttit och halvkikat runt lite....

Trots att jag inte har några efterlysta och häktade personer i min släkt, i alla fall inte vad jag vet hittills, så köpte jag dessa skivor.
Man kan ju ställa sig frågan: Varför?

Jag tyckte förmodligen att de kunde vara bra att ha......någon gång....

Efterlysning Nr 3 i Norge

Publicerat: 2007-10-16 kl. 22:40:32
För några minuter sedan dammade jag av en gammal efterlysning som jag har haft tidigare här på bloggen, och de beror mest på att den systerdotter som jag skriver om i slutet på Efterlysning Nr 2, har jag lite mer uppgifter om nu.

Klara född 1899.04.13 på Söbben i Krokstad Socken, Munkedals Kommun, Bohuslän. Döpt 1899.04.12, hennes far var Johannes Jakobsson och hennes mor var Maria Johannesdotter.
Klara lämnade Söbben den 12 november 1910 för att bli piga på Hoffoss Sörgård, hon lämnade Hoffoss den 19 juni 1917, enligt Krokstad Utflyttningslängd B:9 sida 5 med flyttbetyg nr 28, hon åker då till Ullensaker i Norge.

Jag tar tacksamt emot tips och ledtrådar som gör att jag kan hitta Klara i Norge.

Efterlysning Nr 2 i Norge - i repris

Publicerat: 2007-10-16 kl. 22:28:28
För ett tag sedan la jag in en efterlysning av Maja Stina Johannesdotter som åkte till Norge år 1898. Nu har det visat sig att hon hade en halvsyster som även hon åkte till Norge, så här kommer de uppgifter som jag har hittat på henne, hittills.

Augusta Johannesdotter född 1867.03.20 på Toröd i Sanne Socken, Bohuslän. Döpt 1867.03.24, faddrar var. And. Andreasson och dennes hustru Maja Stina Petersdotter.

Augusta flyttar från Ryr i Hede Socken den 2 september 1892, med flyttbetyg nr 19, och till Vestre Aker, Christiania.
Jag har hittat en Augusta i 1900-tellingen som skulle kunna vara rätt Augusta, men......

Fick Augusta någon familj i Norge? Åkte hon tillbaka till Sverige? Kanske åkte hon till USA?

Jag tar tacksamt emot tips som gör att jag kan finna både Augusta och Maja Stina.

Sen så verkar det som om de båda damerna hade en systerdotter som åkte till Ullensaker år 1917, men det återkommer jag till.
Jag måste kontrollera en del uppgifter där först.

Släktforskningsdag i Norge

Publicerat: 2007-10-16 kl. 21:19:49
Lördagen den 27 oktober kl 10.00 så startar Norge sin släktforskardag.
Det är DIS-Norges region föreningar, eller lokallag som man säger i Norge, som arrangerar denna dag på olika platser runt om i Norge.

Varje år har Norge olika teman på sin dag och årets tema är: "Hva gjør vi med våre gamle familiebilder?"
Trots tema på dagen så är det så klart tyngdpunkten på själva släktforskningen, man får råd och tips och så vidare.

Varje lokallag får själva bestämma vad man skall ha för föredrag och om det skall vara andra utställare också.
I Oslo så vet jag att DIS-Oslo/Akershus har många olika utställare, eller slektstorg med utstillere som de så käckt skriver. Även DIS-Rogaland har utställare.
DIS-Rogaland arrangerade släktforskardag första gången 1996, så det är 12:e gången för dom i år. De börjar få viss rutin på det hela antar jag... :)
I Oslo är det lördag och söndag som gäller. Där kommer även folk från DIS-Väst att vara med för att hjälpa till med att hitta sin släkt i Sverige.

denna sida kan Ni läsa mer om vad varje lokallag hittar på den 27 oktober. Klicka sedan på varje lokallag så får Ni mer information.

Ni som bor i Sverige och släktforskar i Norge skall göra ett besök till någon av alla de platser som finns denna dag, Ni kommer att få många nyttiga tips. Och Ni som inte har någon möjlighet att åka iväg, kan ju redan idag gå in på DIS-Norges chatsida, där finns det också mycket hjälp att få.

Förra året så var jag i Oslo och försökte hjälpa alla att hitta sin släkt i Sverige och även att komma med lite tips om olika internetsidor och så vidare.
I år var det meningen att jag skulle varit i Tönsberg och DIS-Vestfold men det blev inget med det eftersom tjejen som jag skull åkt med har blivit sjuk och jag vill inte åka själv, dels blir det för dyrt och dels så blir det väldigt jobbigt att vara själv med att försöka hjälpa alla som vill ha hjälp.

Så i år kommer jag att sitta framför chaten och kanske kan jag hjälpa någon där.

Vågar jag?

Publicerat: 2007-10-16 kl. 20:20:26
Jag skall till Göteborg och se på hockey på torsdag, så jag har lite funderíngar på att göra ett besök på Landsarkivet. Dels är det några uppgifter på personer i Göteborgs området som jag skulle behöva kolla och dels så skulle det vara intressant och se vad som finns i rummet/rummen innanför Forskarsalen. Där har jag nämligen inte varit.

Problemet är bara det att mitt första besök på Landsarkivet var för cirka 12-15 år sedan (när jag gick släktforskningskursen) och så var jag där för ett par år sedan igen.
Jag kom inte ihåg hur det fungerade så jag gick fram till personen som satt bakom disken och sa att jag nog ville ha hjälp med att förklara hur det fungerade här.
Personen var inte direkt hjälpsamt, var väldigt sur och tvär, och inte blev det bättre av när jag frågade om hjälp med att växla. Jag hade ju ingen växel till skåpet där man skall låsa in sina saker, och hur skulle jag veta/komma ihåg att jag skulle behöva pengar till skåp.....

Jag fick ingen förklaring av personen hur det fungerade i Forskarsalen utan det fick jag snällt fråga andra forskare som var där.

Just detta gör att jag drar mig för att besöka Landsarkivet, för sitter den personen där så är det totalt bortkastad tid för mig, eller nja nästan i alla fall.
Jag behöver hjälp för att lära mig vad som finns och vad man kan få tillgång till på Landsarkivet.

Vågar jag chansa på ett besök där trots allt?

Lerdal - Vår Hembygd

Publicerat: 2007-10-14 kl. 20:54:06
Jag har i min släktforskning kommit fram till att jag har en del släkt i Lerdal Socken, jag tittade i deras sockenbok för några månader sedan i Mellerud och såg att personen jag letade efter var med, stod att han gift sig med en dam från Bohuslän. Vilket stämmer mycket bra.

Jag beställde boken på biblioteket och hämtade den för ett par dagar sedan. Jag har, än så länge, inte så mycket släkt i Lerdal så det känns lite onödigt att köpa boken.
Lerdals Sockenbok är en bland de bästa jag har läst och sett i. Det är mycket bra dokumenterat, även väldigt många bilder.

Så med namn, födelseårtal och födelseplats så kunde jag i boken spåra upp min Jacob Larsson, född 1757, nu kunde jag ju inte komma så långt när det gäller han eftersom han flyttade, men och andra sidan så har jag rätt bra koll på han redan.
Däremot kunde jag följa hans syskon från 1700 talet och deras öden ända fram til 1940 talet.
Suveränt bra, nu måste jag ju kolla så att det stämmer. Men att nu bara ha lite namn som kanske kan vara mina, är ju toppenbra.

Tänk om alla böcker var som Lerdals.

Släktdata på turné

Publicerat: 2007-10-14 kl. 20:18:40
Igår var jag på Släktdatas möte på Bohusläns Försvarsmuseum, det var första gången som de var utanför Göteborgs gränser och det var dessutom första gången som jag var på deras möte. Så jag vet inte hur mycket folk som brukar komma på deras möten, men det känns som det var hyfsat med folk igår i alla fall.

Släktdata
Foto taget av Kent Lundvall

Jag fick den stora äran av Björn att dra vilka tre som skulle vinna abonnemang hos Arkiv Digital, och jag lyckades att dra tre Uddevallabor. Kul!
Tyvärr kunde jag inte vara med till slutet eftersom jag åkte iväg att jobbade.

Påminnelse

Publicerat: 2007-10-12 kl. 17:30:20
Släktdata Möte:

Föreningen Släktdatas höstmöte är lördagen 13 oktober kl 11,00 på Bohusläns Försvarsmuseum i Uddevalla.
Det är Höstmöteförhandlingar, guidad tur på museet, utlottning av 3 st AD Online abonnemang.
Och så bjuder föreningen på kaffe/te och frallor.

Jag hoppas att det kommer många medlemmar dit, speciellt de som inte har varit på museet tidigare. Det är ett mycket fint litet museum tycker jag.

Våre Rötter

Publicerat: 2007-10-12 kl. 17:17:08
Våre Rötter är den norska motsvarigheten till vår svenska Släktforska steg för steg. Våre Rötterboken är en bok som jag väldigt gärna vill ha, så hade bestämt mig för att köpa den vid något tillfälle. Jag hade ju hoppats på att jag skulle kunna köpt den när jag skulle till Vestfold nu i oktober, men så blev den resan inställd.

Men vad händer......

Jo idag när jag kommer hem så ligger det en stort brunt paket till mig i brevlådan, avsändare är Liv i Norge och vad är det när jag öppnar..jo, Våre Rötter boken.

Och med en hälsning från Liv:

Tusen takk för hjelpen på DIS-chat og under Slektsforskerdagene i Halmstad 2007.

Men hallå, det var inte så mycket jag hjälpte till i Halmstad, jag liksom bara smög omkring där och svarade på lite frågor om jag kunde vill säga....
Och på DIS-Norges chat är jag ju nästan varje dag och där hjälper jag väl inte till så mycket heller.

Men Liv:

Tack så hjärligt för boken!
Då jag har ett stort behov av att lära mig hur släktforskningen i Norge fungerar så kommer jag att använda boken väldigt mycket.

Men det känns lite konstigt att bara få en bok sådär på Posten, jag vill ju liksom göra rätt för mig....
Boken är ju dessutom inte så billig att köpa.
Hm....

Namn åt de döda

Publicerat: 2007-10-12 kl. 15:22:04
Nu har Sveriges Släktforskarförbund dragit igång Namn åt de döda 1901-1946. Detta är ett projekt som skall vara inlämnat och klart till förbundet den sista december 2008 och så räknar man med att den nya cdskivan kommer i juni samma år.
Jag har inte varit med tidigare i sådana här projekt men jag är intresserad av att ta hand om "min" socken, jag har tillgång till dödbok och församlingsböcker fram till 1935 eftersom jag har köpt det på cd skiva från Arkiv Digital. Men det är åren efter som kommer att bli problem, nu har jag sån tur att de böckerna fortfarande är kvar på pastorsexpeditionen. (Men hur länge är böckerna var där, tro) Nu hjälper det mig inte så mycket eftersom jag inte har möjlighet att åka dit på dagtid.
Jag hoppas att jag, eller någon annan, har möjlighet till att fotografera av de böcker som saknas, då kan jag ta på mig att fixa till min socken.
Innan dess vågar jag inte adopotera någonting.

Fel på minnet

Publicerat: 2007-10-07 kl. 21:59:08
Det är fel på minnet, ja inte mitt minne alltså, utan datorns ram minne. Det har jag nämligen kommit fram till nu, jag och jag förresten, det var en brynäsare, av alla människor, som gjorde det.
Tack WarhawK!

Så då har mitt AD Online problem löst sig, antar jag. Jag får plocka fram min bärbara dator när jag skall ge mig ut i släktforskarvärlden.
Lite jobbigare blir det, men eftersom jag inte klarar av att lösa detta problem så får det bli den bärbara som gäller.
Huvudsaken är att jag kommer åt Arkiv Digitals suveräna bilder på kyrkböckerna, då är jag mer än nöjd.

Att söka gravplatser

Publicerat: 2007-10-07 kl. 17:44:44

Att söka gravar blir mer och mer vanligt, det är många som har lagt ut sökbara sidor på internet.
Här är några:
Stockholm
Göteborg
Finn Graven - sex olika städer bland annat Karlstad och Trollhättan

Sveriges Släktforskarförbund har ett Gravstensprojekt igång, de har även en sida som man kan söka på, den sidan tycker jag är lite krånglig att söka på.
Men det blir förmodligen lättare ju mer man söker där, antar jag i alla fall.

En sida som jag använder hyfsat flitigt är den som är i Norge.
DIS-Norge startade med Gravstensregisteringen i början av 2004, man vill på detta sätt göra det lättare för släktforskare att hitta var personer är begravda och även hitta födelse och dödsdatum.

I Norge har man en projektgrupp som är ansvarig för alltihopa och ser till att uppgifterna kommer ut på hemsida. Sen har man, om jag har fattat saken rätt alltså, en ansvarig i varje fylke, en koordinator, som ser till att det fungerar som det ska "ute på fältet". Och det är till den koordinatorn som de kan vända sig till med frågor, jag utgår även ifrån att det är till den personen man lämnar in sina uppgifter.

Länk till att söka i Norge hittar du här: Finn Gravplass

Vad jag kan se just nu så har man nästan 1.4 miljoner gravstenar registerarde.
Imponerande var ordet!

I Sverige är det en person som har huvudansvaret, men vi skulle faktiskt behöva, precis som i Norge, en person eller kanske till och med två i de större regionerna som är ansvarig för ett län.
Då skulle det kanske bli mer fart på sakerna i Sverige också, eller vad tror Ni? Men var hittar man folk som är villig att ställa upp på ett sådant projekt....


Hastighetsproblem

Publicerat: 2007-10-07 kl. 16:36:08
Jag har ju stora problem med min stationära dator när jag skall ge mig i kast med Arkiv Digitals AD Onlinetjänst, och eftersom jag inte begriper mig på dator och såna där saker så är det inte så lätt.
Men nu har jag kommit så långt i mitt funderande att det har något med "hastigheten" att göra, på min stationära står det 10 och på min bärbara 100.0 Mbit/s.
Och hur jag skall få ordning på det vet jag inte, och så länge som min bärbara fungerar så är det inga som helst problem för mig att leta med Arkiv Digitals alla kyrkböcker..

Bildbevis 2

Publicerat: 2007-10-05 kl. 23:38:40
Här står jag, under DIS-Väst 20 års firande på Nääs, och pratar med DIS-Sveriges ordförande, jag försöker att tala om hur bra DIS-Norges chatsida är.

image27

Den chat som Norge har, hoppas jag verkligen att vi i Sverige kan få också.

Så letar du efter släkt i Norge, så tycker jag att du skall ta dig en sväng in på deras chatsida, för där kan man få mycket hjälp.
Och allt som oftast så hittar Ni mig på sidan också, framförallt kvällstid.
Bara en sån sak....


Bildbevis.

Publicerat: 2007-10-05 kl. 23:26:01
Nu har jag fått ett foto som bevisar att jag satt i DIS-Norges monter under Släktforskningsdagarna i Halmstad. Så det kanske inte är så konstigt att de kallar mig halvnorska..... :))

image26

RSS 2.0